Enklave u BiH ne priznaju državu

0
191

Pripadnici i sljedbenici radikalnog islama okupljeni u raznim paradžematima i enklavama u BiH predstavljaju veliki bezbjednosni rizik po BiH, ali i druge zemlje u regionu, smatra dekan Fakulteta za bezbjednost iz Banjaluke Slobodan Župljanin.

– Nije isključeno da dođe i do određenih terorističkih akcija. Oni nikada ne spavaju. To je realna opasnost kojom se moramo ozbiljnije pozabaviti – istakao je Župljanin komentarišući navode iz izvještaja koji je objavila hrvatska Obavještajno-bezbjednosna agencija (SOA).

Prema izvještaju ove agencije, postojanje enklava u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama i ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina predstavlja “ozbiljan bezbjednosni rizik po sve zemlje u okruženju”.

– U BiH i dalje postoje enklave, “u kojima nema države BiH” i koje kontrolišu neki drugi, odnosno islamski ekstremisti – stoji u ovom dokumentu koji predstavlja presjek stanja bezbjednosti u regionu tokom prošle godine.

Hrvatski obavještajci su naveli i kako dodatni rizik predstavlja i povratak džihadista u matične države od kojih su brojni na ratište otišli iz navedenih enklava.

– Najveći rizik o tom pitanju predstavljaju regionalni sljedbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija, kao i povratnici iz Sirije i Iraka – naglašava se u ovom izvještaju te dodaje kako dodatni problem predstavlja i veliki broj migranata iz arapskih zemalja koji se preko BiH i balkanske rute pokušavaju dokopati Evropske unije.

Prema riječima Župljanina, iako do sada nije bilo većih terorističkih akcija u BiH, opasnost postoji, a na nju su, kako kaže, hrvatski obavještajci, ali i pojedini evropski parlamentarci, upozoravali i prije nekoliko godina.

– Oni su do sada BiH koristili samo kao bazu. Nije tajna da postoji veliki broj vojnih kampova u kojima se oni obučavaju i spremaju za terorističke akcije. Uostalom, pogledajte samo ko je stajao iza pojedinih terorističkih akcija u svijetu. Bili su to ljudi koji imaju veze sa BiH – kaže Župljanin.

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije iz Sarajeva Jasmin Ahić ne dijeli mišljenje hrvatskih obavještajaca, a ni kolege Župljanina. Kako kaže, apsolutno ne stoji činjenica da postoje enklave koje država BiH sa svojim policijsko-obavještajnim agencijama ne može kontrolisati.

– Ne smiju se stvarati teroristi tamo gdje ih nema – ističe Ahić.

Kada je riječ o povratnicima sa sirijskog ratišta, on smatra kako je povratak protekao u najboljem redu, te da je OBA odradila posao na najbolji mogući način. Na kraju je dodao i kako država BiH ne samo da drži pod kontrolom ovaj problem, nego je i lider na ovom polju u regionu.

Nacionalizam

SOA u svom izvještaju navodi i postojanje “velikosrpskog ekstremizma” koji se, prema njihovim navodima, manifestuje negiranjem teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Hrvatske, ali i drugih država u regionu, poput Kosova, BiH i Crne Gore. Tvrdi se i da navodni “velikosrpski ekstremizam promoviše i poruke protiv širenja Evropske unije i NATO-a, uz isticanje privrženosti Rusiji”.

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here