Alen Islamović iz kućnog karantina: Balkon je postao moj novi svijet

0
677
Pandemija virusa korona utiče na sve segmente ljudskog života. Otkazana su brojna velika sportska takmičenja, turneje i koncerti, festivali i sva druga dešavanja tako da su i sportske, muzičke i glumačke zvijezde morale na pauzu.

Većina njih boravi u domovima u samoizolaciji i poštuje preporuke i apele nadležnih o smanjenoj društvenoj interakciji i kretanju. Upravo zvijezde svojim primjerom i javnim pozivima mogu ukazati na to koliko je prevencija važna u ovom trenutku.

Naša muzička zvijezda Alen Islamović ovih dana vrijeme provodi u svom stanu u Zagrebu i, kako kaže, balkon je postao njegov novi svijet.

“Čak nisam do sad ni primijetio da na njemu može biti prelijepo. Jutarnja kafica sa čašom šljivovice, čitanje knjige, plan nabavki za 3-4 dana, za što sam ja zadužen. Sa suprugom gledam najljepše filmove snimljene u zadnjih 50 godina. Čak sam gledao i ‘Sutjesku’ koja je Fenomenalna. Poslije ručka opet izađemo na balkon koji ima 20 metara kvadratnih i uživam uz čašicu dobrog bijelog ili crnog vina i sunce. Ta kućna karantena i nije loša, ako se organiziraš kako treba. Nakon nekoliko dana se navikneš. Ja i supruga Marijana smo sami sa našim ljubimcem i dobro nam ide”, govori pjevač.

Stanovništvu preporučuje da izbjegava gužve, zadimljene kafiće, pozdravljanja i ljubljenja.

“Poruke sa TV stanica treba shvatiti ozbiljno. Otkazali smo brojne koncerte po Evropi do kraja aprila. Tu je bilo i dosta koncerata sa ‘Bijelim dugmetom’. Moramo preživjeti ovu agoniju koja nas je zadesila. Preživjet ćemo i mislim da nam je ovo dobra škola za budućnost. Evropa mora jedinstveno reagirati, a ne pustiti da države samoinicijativno donose odluke. Nered nastaje kad ti susjed istrese smeće u dvorište, a ti to isto smeće prebaciš svom drugom susjedu u dvorište. Trebamo dati ljudima nadu u bolje sutra i da nam vjeruju da će sigurno biti bolje. Ovo je rat protiv Marsovaca – svemiraca koji već preko filmova osvajaju planetu nekoliko puta. Ovo je rat u koji se uvlači i panika i strah od gladi, strah od snova, strah od ljudi, strah od običnog izlaska na ulicu. Preživjet ćemo i ja vjerujem u pobjedu razuma”, optimističan je Islamović.

Putem telefona i društvenih mreža u kontaktu je sa brojnim kolegama širom svijeta.

“Čuo sam se sa Bregom. Reče da je stalno u studiju i da toga nema, poludio bi. Sigurno će novom muzikom sve iznenaditi”,mišljenja je Islamović.

PODIJELI