Od 20 časova policijski čas, svim licima starijim od 65 godina zabranjeno da izlaze na ulicu

0
722
Srbija je od večeras uvela drastičnije mjere za sprečavanje širenja virusa korona, tako da je od sutra ujutro u svim urbanim sredinama zabranjen izlazak na ulicu licima starijim od 65 godina, a uvodi se i zabrana kretanja za sve građane od sutra uveče u 22.00 časa do 5.00 ujutro, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Od sutra ujutro od 10.00 časova, takođe, u seoskim sredinama zabranjen je izlazak na ulicu starijima od 70 godina.

Vučić je rekao na konferenciji za novinare da je ova mjera donesena da bi se zaštitio život i zbog činjenice da država nije uspjela da obezbijedi punu disciplinu da se smanji rizik za stanovništvo.

“Te odluke su veoma nepopularne, ali će značiti zaštitu života ljudi, da država jasno pokazuje da joj je stalo da sačuva živote i pravo na budućnost roditeljima i penzionerima”, rekao je Vučić.

Takođe, od sutra od 22.00 časa do 5.00 časova uvodi se zabrana kretanja za sve građane bilo kog uzrasta.

Vučić je rekao da se to ne odnosi na nadležne organe koji su na zadatku i one koji imaju radnu obavezu u trećoj smjeni.

“To se uvodi da bi se spriječilo dalje širenje virusa”, rekao je Vučić.

On je istakao da će Vojska Srbije preuzeti pod kontrolu sve granične prelaze, kao i svih 17 migrantskih centara u Srbiji, i sve bolnice.

“Vojska Srbije mora da bude naoružana, jer mora da zaštiti lekare”, rekao je Vučić, navodeći da su ljudi koji dolaze iz inostranstva htjeli da tuku ljekare koji su heroji i rade najteži posao.

On je zamolio da se ne napada Vojska Srbije, jer oni moraju da čuvaju bolnice, te istakao da i policija radi užasno težak posao i da je tražio da provjerava one koji moraju da budu u izolaciji.

Govoreći o neodgovornosti, on je rekao da su se građani Srbije vratili iz inostranstva, da ih je za dva dana stiglo oko 40.000, iako ih je Srbija molila da ne dolaze. Vučić kaže da 1.653 lica nisu ispoštovala mjere izolacije.

On je rekao da je virus korona u gradove Srbije stigao preko Milana, ističući da će kazne biti veoma oštre za sve ljude koji krše izolaciju.

Vučić je naveo i da se parlamentarni izbori prekidaju i da nema više nikakvih izbornih radnji, te dodao da je to jedinstven stav svih političkih stranaka sa današnjeg sastanka sa njim, da izbori ne postoje dok se vodi borba sa koronom.

Vučić je podsjetio da je Narodna banka Srbije stavila moratorijum na isplate kamata, a da je Vlada iznijela stavove o neplaćanju računa za februar, mart i april.

Što se prehrambenih proizvoda tiče, on je rekao da je Srbija u boljem stanju nego veći broj zemalja EU i da nema nijedne zemlje bolje snabdjevene od Srbije u regionu i EU.

“Hrane imamo na pretek, a posle procene nešto hrane ćemo izvesti našim komšijama u regionu. Mi imamo previše, oni nemaju. Gledaćemo da pomognemo, pre svega mislim na BiH i Republiku Srpsku, posebno što se tiče brašna. Takav zahtev imamo i iz Severne Makedonije, a verujemo da ćemo moći to da uradimo i sa Crnom Gorom”, rekao je Vučić.

On je dodao da će sa narednom sjetvom Srbija imati brašna za naredne dvije godine, a što se tiče tržišta, ima milion tona pšenice, a kukuruza četiri miliona tona, dok su robne rezerve ogromne.

Što se tiče drugih mjera, Vučić je rekao da je veoma bitno da se plate neće smanjivati u javnom i državnom sektoru, a od aprila će biti povećane za 10 odsto svim zdravstvenim radnicima i niko neće izgubiti posao u javnom sektoru.

On je dodao da Srbija ima punu stabilnost kursa, neće dozvoliti nikakav pad i držaće stabilan kurs.

“Trudimo se da pokrenemo proizvodnju na svim nivoima, proizvodni radnici će ići na posao. Postaraćemo se da obezbedimo posebne autobuske linije za njih”, rekao je Vučić, navodeći da će za dva ili tri dana biti donesena mjera o ukidanju gradskog i međugradskog prevoza.

Vučić je rekao da su najvažnija vijest razgovori sa kineskim partnerima, te da se javila kineska kompanija “Alibaba”, kao i mnogo kineskih kompanija koje žele da pomognu Srbiji, koja zahvaljujući tome neće imati tehničkih problema, nego samo sa zarazom.

“Zahvalan sam kineskom predsedniku Si Đinpingu. Kina šalje veliku pomoć, ne mogu da govorim o količinama, šalje opremu, stručnjake, šalje toliko veliku pomoć da iz našeg tehničkog ugla gotovo ništa više i ne možemo da učinimo”, naveo je Vučić.

On je rekao da je mnogo srećan i ponosan što Srbija ima takve prijatelje, što je pokazala prijateljstvo prema njima i što oni to nisu zaboravili, jer nema materijala, ni mašine koju kineska braća nisu odobrila Srbiji.

Vučić kaže da će prva velika isporuka biti u četvrtak, 19. marta, šalje se avion “Er Srbije”, stižu kineski eksperti i on će ih lično čekati na aerodromu.

On je dodao da mu je najveća želja da, nakon pobjede korone, dočeka Si Đinpinga u Srbiji, dodajući da misli da će ga dočekati pola miliona građana.

Vučić je rekao da će 30 miliona zaštitnih maski biti kupljeno i proizvedeno, a biće i riješen problem sa dezinfekcionim sredstvima, te da će biti dodatno nabavljen veliki broj respiratora, pa i transportnih.

On je naveo da će Srbija biti spremna za hospitalizaciju i do 6.000 ljudi.

tanjug

PODIJELI