Pod zdravstvenim nadzorom 940 osoba u Banjaluci

0
479
Pod zdravstvenim nadzorom u Banjaluci je 940 osoba, rekao je gradonačelnik Banjaluke. Igor Radojičić kaže da su svi oboljeli u dobrom zdravstvenom stanju i da ostali sugrađani poštuju uvedene mjere zabrane. Sa Gradskog štaba za vanredne situacije stiže i poruka da nema potrebe za zabrinutost, ali ima za odgovorno ponašanje i pojedinca i društva u cjelini.

“Mjere i naredbe koje je ovaj Štab utvrdio prije dva štaba izuzetno dobro prihvaćene, da se veoma poštuju i da je kod građana vidljivo shvatanje situacije i vrlo disciplinovano ponašanje. Nema tog doma zdravlja, gradske uprave, inspekcije ili komunalne policije koji sami mogu da provedu ovakav jedan izazov. Ovo je zajednički posao za 200 hiljada stanovnika u gradu Banjaluci i ukoliko se svi budemo ponašali u skladu sa preporukama, mjerama i naredbama, onda možemo biti uspješni”, kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

“U kućnoj izolaciji, po rješenju inspektora 175 lica. U protekla 24 sata, naše službe su pregledale 244 pacijenta s akutnim respiratornim tegobama. Od danas u dogovoru s dekanom Medicinskog fakulteta kao ispomoć našoj Higijensko epidemiološkoj službi su došli studenti pete i šeste godine Medicinskog fakulteta”, kaže direktor Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović.

Promijeniće se i red vožnji u javnom prevozu. I u gradskom i u prigradskom prevozu on će se odvijati u tri bloka.

“Jedan je rani jutarnji kada ljudi idu ili se vraćaju iz noćne smjene, od 5 do 8, zavisno od linija, drugi je poslijepodnevni od 14:30 do 18:30, opet radi odlaska s posla ili na posao, i treći blok onaj završni kada nakon 22č eventualno ima još lica. Znači, taj novi red vožnje će biti operativan odmah”, kaže Radojičić.

Sa Gradskog štaba stiže i apel na solidarnost i saradnju među građanima kada su u pitanju stariji koji su sami i treba da se ograničeno kreću. Dodatne mjere bi trebalo da preduzmu i zajednice etažnih vlasnika kada su u pitanju dezinfekcija i higijena u njihovim objektima, te da priskoče u pomoć starijima u nabavci.

atv

PODIJELI