Amal Kluni predlaže da se u Hagu formira međunarodni sud za teroriste ID

0
378

Amal Kluni, poznati advokat i borac za ljudska prava, pozvala je na formiranje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo teroristima Islamske države koji su izvršili genocid i zločin protiv čovječnosti nad Jezidima u Siriji i Iraku.

”U borbi protiv ID-a okupi se 79 zemalja, a zašto se ne formira sud u Hagu ili u tom regionu kako bi se sudilo militantima?”, kazala je Kluni na sjednici Savjeta ministara UN-a u Njujorku na kojoj je govorilo na temu seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

Istakla je da su teroristi ID-a činili sistemsko silovanje nad ženama iz zajednice Jezida, apelujući da odgovorni budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju za počinjene zločine.

Naglasila je kako je potrebno formirati međunarodni sud na kojem bi se sudilo teroristima ID koji su izvršili genocid i zločin protiv čovječnosti, podsjetivši da su ranije formirani slični međunarodni krivični sudovi za ratne zločine počinjene u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

Zapitala se šta bi se danas desilo sa liderom ID-a i njihovim halifom Abu Bakrom al-Baghdadijem ako bi bio uhapšen?

”Cilj globalne koalicije je poraziti ID, ali to nije moguće bez zadovoljenja pravde. Sam vojni uspjeh nije rješenje”, rekla je Kluni.

Na kraju je istakla da bi, ukoliko Savjet bezbjednosti UN-a i koalicija protiv ID-a ne poduzmu nešto kako bi se sudilo odgovornima, Evropska unija mogla formirati specijalni sud u aagu koji bi se bavio međunarodnim zločinima.

Predložila je da bi druga opcija mogla biti formiranje “hibridnog suda”, odnosno mještovitog suda.

anadolia

PODIJELI