Amazon vrijedi 793 milijarde, a porez im je nula dolara

0
475

Najveći svjetski onlajn trgovac Amazon, tržišne vrijednosti 793 milijarde dolara, i ove će godine platiti ravno nula dolara poreza, piše Biznis Insajder.

Drugu godinu za redom trgovački div izbjeći će plaćanje poreza, a nije ih u tome pokolebala ni žestoka kritika predsjednika SAD-a Donalda Trampa. Amazon, drugi u istoriji s ostvarenom tržišnom vrijednosti preko milion dolara, za to koristi različite trikove, ali sve je legalno i po zakonu, piše BI.

Tako su, prema odluci Vrhovnog suda iz 1992. godine, bili izuzeti od plaćanja poreza prema saveznoj državi u kojoj posluju jer su firma koja se bavi e-trgovinom. U međuvremenu, ta se odluka promijenila 2017. godine, ali i toj su regulativi izmigoljili jer u većini slučajeva ne prodaju vlastite proizvode, već služe kao prodajna platforma za druge trgovce.

I ne samo to, kaže Stiv Kovač, komentator Biznis Insajdera, brojne savezne države same im nude porezne olakšice kako bi ih privukli da baš kod njih otvore novo skladište.
– Vjerovatno ste čuli za Središnjicu 2, novi kampus koji Amazon pokušava da izgradi u SAD-u. Države sada doslovno gaze jedna preko druge kako bi im ponudli što bolji dogovor. Nju Džerzi, na primjer, nudi 7 milijardi dolara u poreznim olakšicama ako za svoj novi kampus izaberu Nuark u Nju Džerziju – objasnio je Kovač. Savezne države SAD-a, naravno, pokušavaju da se izbore za nova postrojenja koja znače i nova radna mjesta.

– Najveća je ironija u tome što, iako Tramp voli da raspali po Amazonu zbog toga što ne plaćaju porez, on izdaje zakone koji im to olakšavaju. Upravo je smanjio stopu poreza na dobit s 35 odsto na 21 odsto. A zamislite, to se odnosi i na njegovo poslovanje – zaključio je Kovač.

Podsjeća i na epizodu kada je Hilari Klinton, bivša predsjednička kandidatkinja, Trampa prozvala zbog čestih kritika Amazona tvrdeći da je upravo on taj koji ne plaća savezni porez na dohodak. Ovaj je na to lakonski odgovorio: “To je zato što sam pametan”.

(Novac,.hr)

PODIJELI