Američke vlasti upale u ruski konzulat u Sijetlu

0
593

Predstavnici američkih vlasti upali su danas u rezidenciju ruskog generalnog konzula u Sijetlu koji je napušten na zahtjev Vašingtona, rekao je izvor iz ruske ambasade u SAD za TASS.

Prema njegovim riječima, američki zvaničnici “razbili su bravu i ušli” u rezidenciju koja je u vlasništvu ruske države.

“Svjedoci smo kako američka strana, kršeći sve diplomatske i konzularne konvencije kao i sopstveni zakon o zaštiti prava na privatnu svojinu, pokušava da uđe na našu teritoriju, za šta je dokaz pokušaj razvaljivanja brave na ulaznoj kapiji”, rekao je Nikolaj Pukalov, šef konzularnog odjeljenja ruske ambasade u SAD prethodno u telefonskoj izjavi sa lica mjesta za agenciju TASS.

Pukalov je rekao da su juče ruske diplomate iznijele arhiv i većinu vrijedne opreme iz zgrade pošto je prethodno američka administracija naložila da se konzulat isprazni do utorka uveče.

Ovim povodom oglasila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekavši da je to provala i otimanje.

“Požurite da vidite: američke vlasti su počele opsadu kompleksa ruskog konzulata u Sijetlu. Redak prizor – državna provala i otimanje”, rekla je ona.

PODIJELI