AMS RS: U petak u Prnjavoru besplatna kontrola pripremljenosti vozila za vožnju u zimskim uslovima

0
1162

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) pokrenuo je veliku preventivnu kampanju besplatne kontrole ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2016”.

Kampanja traje do 25. novembra i realizuje se u okviru “Decenije akcije za bezbjednost saobraćaja na putevima”, a AMS RS i Auto-moto društva sprovode akciju u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS (MUP), Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i lokalnim zajednicama.

Kampanju “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2016” tradicionalno je podržala kompanija “Nestro grupa”, koja će vozačima dijeliti tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala “Mosol” i druge materijale.

Usljed korišćenja vozila i uticaja atmosferskih prilika javljaju se razna oštećenja na kolovozu, te samim tim vozila trpe veća opterećenja i oštećenja tokom zimske sezone. S obzirom na to da se vozilo u toku zimskih uslova nalazi u uslovima korištenja koji dovode do većeg habanja i trošenja određenih sklopova vozila, AMS RS sprovodi akciju u kojoj će se vozačima sugerisati kako da pripreme svoje vozilo za zimske uslove eksploatacije, koja oprema je potrebna i kako što bezbjednije da učestvuju u saobraćaju.

Ovogodišnja akcija “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima” je preventivno-bezbjednosnog karaktera i ne sadrži represivne mjere prema vozačima vozila na kojima se utvrde neispravnosti pojedinih uređaja koji su predmet kontrole u toku trajanja akcije. Pod pripremom vozila za zimske uslove vožnje predviđena je kontrola:

  1. vrijednosti rashladne tečnosti,
  2. kvaliteta kočione tečnosti,
  3. dubine gazećeg sloja pneumatika,
  4. svjetlosno-signalnih uređaja,
  5. uređaja za brisanje vjetrobrana i perače vjetrobranskog stakla,
  6. kontrola opreme i pribora koju treba da posjeduju vozači na osnovu pravilnika,
  7. ispravnosti auto-gas sistema.

Na ovaj način AMS RS želi povećati ukupan stepen bezbjednosti u saobraćaju i smanjiti broj saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

Ova akcija u Prnjavoru će se sprovesti u ponedeljak (16.11.2015.) od 13 do 15 časova.

PODIJELI