VEČERNJE NOVOSTI IZ PRNJAVORA: Pred opštinu sa 2.000 ovaca

0
1383

Prnjavorski stočari najavljuju protest, traže pomoć države i poštovanje odluke o zabrani nomađenja. Žunić: Nećemo više da trpimo da nas izlažu opasnosti od plavog jezika i prave štetu.

Zablejaće ovce ispred zgrade Opštine u Prnjavoru ukoliko nadležni ne postave rampu “stranim” stadima, odnosno ne sprovedu zakonsku odluku o zabrani nomađenja kroz ovu krajišku opštinu! Sa ovdašnje farme “Kusić”, koja ima više od 2.000 ovaca, zapretili su nesvakidašnjim protestom.

– I pismeno sam upozorio poljoprivrednu i veterinarsku inspekciju opštine Prnjavor da ukoliko odmah ne spreče nomađenje da ću kompletno stado od 2.000 ovaca dovesti i ostaviti ispred obe zgrade opštine, u Svetosavskoj i Karađorđevoj ulici – zapretio je Vlado Žunić, rukovodilac farme “Kusić”.

Prnjavorski stočari su u strahu za svoja stada pogotovo zbog opasnosti od širenja bolesti plavog jezika. I pored zabrane nomađenja na teritoriji RS a i Federaciji BiH, u cilju suzbijanja te bolesti kao i bruceluoze, kroz prnjavorsku teritoriju i dalje prolaze “strana” stada.

– Mi smo stalno na svojoj opštini i ne nomadimo, poštujući zakon. U vlastitim torovima i pašnjacima pripremimo žitarice i ostalu hranu – kaže za “Novosti” Žunić.

Uprkos tome što inspekcija izađe na teren nomađenje ne prestaje. Tako su ovih dana domaći stočari na noge digli opštinsku inspekciju i policiju, kada je na štrbačkim pašnjacima, desetak kilometara od Prnjavora, osvanulo stado od oko 700 ovaca sa područja Kotor Varoša.

– Stočarima sa strane se, očito, više isplati da plate simboličnu mandatnu kaznu od nekoliko stotina maraka, dok njihove ovce pasu, izlažu nas opasnosti i prave štetu na našim privatnim pašnjacima – ogorčen je Žunić. – Istovremeno, mi za naše ovce za ishranu svakodnevno ulažemo i više od hiljadu maraka. Posle šest meseci nomađenja oni se vraćaju u svoje matične opštine sa jasnom računicom. A, mi smo u stalnoj opasnosti od potencijalne zaraze i stalno na šteti.

Žunić zapaža da je kretanje nomada uglavnom subotom na nedelju, kada se inspektori odmaraju.

– Izloženi smo velikoj opasnosti i država mora naći načina da spreči nomađenje i širenje plavog jezika u RS i BiH – upozorava Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mlekara RS.

Usorac podseća da je nomađenje zakonom zabranjeno i u normalnim uslovima.

– Bolest plavog jezika se prenosi mušicom. Dakle, dovoljno je da muva sa ovce sleti na, recimo, goveče i zarazi ga. Od države ionako teško možemo da naplatimo štetu, a planiranu dobit nikako – kaže za naš list Usorac.

UPOZORENjE

– OD policije i lokalnih inspekcija očekujemo da nomadska stada zaustave i vrate odakle i dođu – kaže Usorac. U suprotnom, i mi ćemo nomaditi sa svojim stadima, za početak “okupacijom” opštinskih zgrada i uprava, a potom i državnih.

Ninko Đurić – Večernje novosti

PODIJELI