Aplikacija prikazuje Wi-Fi signale oko vas

0
820

Aplikacija razvijena za Ajped koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini.

Svi želimo da imamo dobar Wi-Fi signal, ali često nismo svjesni koliko to signala ima oko nas. U naseljenim područjima nalazi se gomila baznih telekomunikacijskih stanica, bežičnih rutera pa čak i satelitskih signala. Ako se šetate po gradu i uključite pretragu Wi-Fi mreža, dobra je vjerovatnoća da ćete imati više izlistanih mreža.

Međutim, još boljem prikazu i dokazu koliko smo postali umreženo digitalno društvo svjedoči nova Ajped aplikacija “Architecture of Radio” koja vizualizuje signale koji se preklapaju svuda oko nas.

Ova aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica koristeći “OpenCellID”, pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini. Takođe, može predvidjeti i prelete satelita nad datim područjem.

Svi ti podaci se potom vizuelno prikazuju i dobijamo sliku kako signali pulsiraju kad uđu u domet aplikacije. To je pravi ples izmiješanih jačih ili slabijih signala.

Utisak je zadivljujući, ali i pomalo zastrašujući. Međutim, definitivno i podsjetnik koliko se digitalni svijet integrisao u naš fizički svijet. b92

PODIJELI