ASANŽU PRIJETE DECENIJE ZATVORA Snouden: Vlasti SAD objavile rat ne VIKILIKSU nego NOVINARSTVU

0
176

U prvim reakcijama na novu optužnicu protiv Džulijana Asanža u SAD, kojom osnivaču „Vikiliksa“ zbog navodne špijunaže prijeti više decenija zatvora, na Tviteru su se oglasili Edvard Snouden i „Vikiliks“.

– Američko ministarstvo pravde je objavilo rat, ne Vikiliksu, nego samom novinarstvu. Ovdje se više ne radi o Džulijanu Asanžu. Ovaj slučaj će odrediti budućnost medija – napisao je uzbunjivač Edvard Snouden, prenosi Blic.

– Ovo je bezumlje. Ovo je kraj novinarstva koje se bavi temama nacionalne bezbjednosti i prvog amandmana – saopšteno je preko Tviter naloga Vikiliksa.

Advokat osnivača “Vikiliksa” Bari Polak ocijenio je da optužnica bez presedana protiv Asanža stvara pretnju za sve novinare koji su javnost obavijestili o djelima američke vlade.

Asanž je, kako kaže Polak, optužen zbog toga što je “ohrabrio izvore da mu pruže istinite informacije”, prenosi AP.
Čitav slučaj prijeti svim novinarima u obavljanju svog posla, istakao je Polak.

Iz američkog ministarstva pravosuđa, međutim, kažu da se ne radi o napadu na novinarstvo jer Asanža ne smatraju novinarem.

– Služba ozbiljno shvata ulogu novinara u demokratiji i na tome smo im zahvalni. Nikada nije bila niti će biti politika naše službe da su novinari meta zbog izvještavanja, ali Asanž nije novinar – istakao je zvaničnik Službe za nacionalnu bezbjednost pri Ministarstvu pravosuđa Džon Dimers.

Nove optužbe proširiju prvobitnu optužnicu protiv Asanža za udruživanje radi hakerskog upada u kompjutersku mrežu američke administracije koja je objavljena u martu.

Neke od novih optužnica nose sa sobom kaznu od pet do 10 godina u zatvoru, što znači da bi Asanž mogao da provede ostatak života iza rešetaka.

Sud u Londonu izrekao je 1. maja kaznu od 50 sedmica zatvora osnivaču “Vikiliksa” zbog kršenja pravila o puštanju na slobodu uz plaćanje kaucije.

Asanž je prekršio propise kada je ušao u Ambasadu Ekvadora prije skoro sedam godina. Britanska policija uhapsila ga je u aprilu u ovoj diplomatskoj misiji.

(Blic)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here