ISTRAGA TAPKA U MJESTU Sedam mjeseci od mučkog ubistva sarajevskih policajca

0
162

Bliži se sedam mjeseci otkako su tokom patroliranja u sarajevskom naselju Alipašino Polje likvidirani policajci Adis Šehović i Davor Vujinović.

Istraga o ovom mučnom slučaju i dalje se vrti oko automafijaša Srećka Trifkovića, Nedeljka Lizdeka, Stefana Samardžije i Miloša Obradova, koji su u pritvoru. S obzirom na informacije koje kolaju tužilačkim krugovima, optužnica protiv njih se ne nazire, ali su u međuvremenu protiv njih otvorene nove istrage zbog drugih ubistava, poput Damira Ostojića Šijana u Banjaluci, piše Avaz.

Tužioci za sada kao bazu istrage drže iskaze Tanje i Bože Vukoje, koji su kazali da ih je Trifković nakon likvidacije kontaktirao i kazao da im ne može isporučiti “golf 6” zato što su njegovi “bahati klinci pucali na policajce”. Taj poziv registrovan je u mobilnom telefonu svjedoka, što je dovoljno za osnov sumnje, ali ne i za optužnicu koja bi pred sudom bila održiva.

Foto: I.Š./Klix.ba

Zbog toga su, navodno, supružnici dobili prijetnje iz pritvora, ali istinitost njihove prijave još se provjerava.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da istražitelji velike nade polažu u posebne istražne radnje prema “određenim telefonskim brojevima iz inostranstvu”. Naime, nakon što su njemački obavještajci otkrili da je američki broj korišten na Alipašinom Polju tačno u vrijeme izvršenja zločina, taj se broj aktivirao u Bijeljini, da bi se nakon nekog vremena isključio.

Istraga, prema izvoru Avaza, sada ide u pravcu telefonskih kontakata iz inostranstva, s kojima je osoba koja je koristila američki broj razgovarala i razmjenjivala poruke. Takođe, agenti Obavještajno-bezbjednosnih agencija BiH uspjeli su uz pomoć stranih službi izvući niz podataka koji su, kako navodi Avaz, poprilično uopšteni, a za čiju analizu treba mnogo vremena.

Drugi problem koji koči istragu je što automobil “seat leon” crne boje kojim su se likvidatori dovezle na Alipašino Polje nikad nije pronađen, a s obzirom na protok vremena, teško da će ikad biti lociran.

Iako su istražitelji imali određene indicije gdje se vozilo nalazi, nakon provjera utvrđeno je da se radi o lažnim informacijama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here