/ATV BL/ POPLAVE IZ MINUTA U MINUT – Čelinac, Dubica, Banjaluka, Modriča, Petrovo…

0
3123

14;45  U Čelincu je od jutros na snazi vanredno stanje. Nivo Vrbanje porastao je brže nego što se očekivalo. Vrbanja je , i ovaj put, došla do mosta u centru Čelinca. Pod vodom je oko 500 domaćinstava u selima oko ove opštine u kojima nema ni vode ni struje. Do nekih kuća nemoguće je doći. Mještani su spremni da se brane od vode, jer još  se niu oporavili ni od onoga što ih je zadesilo u maju ove godine. Saobraćaj prema Banjaluci odvija se otežano.

 14:00  Na području Kozarske Dubice proglašena je vanredna situacija, nakon što su bujične vode izazvane obilnim padavinama u toj opštini poplavile oko 150 domaćinstava i objekata.

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica LJubomir Marjanović rekao je da je najviše poplavljenih domaćinsta na području naseljenog mjesta Knežica, Vrioci i Moštanica, te da je danas u mjestu Knežica teško prohodan magistrali put Kozarska Dubica – Prijedor, dok je saobraćaj na magistralnom putu prema Kostajnici od juče u prekidu.

13: 28 Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke formirao je timove koji obilaze teren, snimaju stanje i popisuju ugrožena domaćinstva kojima je eventualno potrebno obezbijediti snabdijevanje hranom, izjavio je danas gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.“Istovremeno, gradsko Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, čitav tim građevinaca koji se bave održavanjem vodotoka i saobraćajnica, od jutros je na terenu i zajedno sa građevinskom operativom uklanjaju nanose koje su bujice tokom noći i jutros nanijele na veći broj saobraćajnica“, rekao je Gavranović.On je novinarima izjavio da su rijeke Vrbanja i Vrbas premašile kote vanredne odbrane od poplava za oko tri metra, te da ima određenih problema sa nasipom u Česmi.

13:00 U Modriči je, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Bosne i lokalnih pritoka, za
13.30 časova zakazana vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite, rekao je Srni samostalni stručni saradnik modričke Civilne zaštite Željko Terzić.Vodostaj rijeke Bosne kod starog mosta u Modriči u 12.00 časova iznosio je 190 centimetara i ispod je redovne odbrane od poplava, naveo je Terzić i istakao da će zbog stalnog rasta vodostaja, koji je u podne u Doboju iznosio 350 centimetara, na sjednici Štaba biti donesena naredba o pripravnosti Civilne zaštite.

12:23 Područje opštine Petrovo odsječeno je od Gračanice i Doboja, a jedini izlaz je prema Sižju u federalnoj opštini Lukavac.Zatvoren je put Sočkovac – Karanovac pored preduzeća „Meser“, kao i put Karanovac – Lendići. Za saobraćaj su blokirani i putevi Sočkovac – Gračanica, Porječina – Miričina, Kakmuž – Lohinja i Petrovo – Donja Orahovica. Od Petrova prema Doboju u funkciji je alternativni put preko Vrle strane, a potom preko Boljanića i Lipca. /atvbl.com/

PODIJELI