ATV: Na pomolu nova afera zbog fosfata u mesnim prerađevinama

0
1676

Šunka, pileći file i pileća prsa više se ne smiju prodavati u Republici Srpskoj  i to sve zbog novog Pravilnika o upotrebi prehrambenih aditiva u hrani.

Do sada je bilo dozvoljeno da u kilogram mesa proizvoiđači dodaju maksimum pet grama fosfata. Novim pravilnikom inspekcija računa dodate fosfate zajedno sa prirodnim – koji se već nalaze u mesu. Apsurd je što većina proizvoda, i bez dodataka, krši pravilnik i nije za upotrebu.

Čajna, kulen, plećka, pečenica, vrat, pršut jednostavno ne bi smjeli da se nalaze na policama jer svi oni imaju preko pet grama fosfata po kilogramu i što je najzanimljivije to su sve proizvodi koji se ne tretiraju dodatnim fosfatima – znači to se isključivo radi o prirodnim fosfatima koji su već sadržani u mesu”, kaže  Bojan Popović, direktor prodaje u firmi “Leburić komerc” iz Prnjavora

Novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede pravi ogroman problem na tržištu  ne samo za uvozne, nego i domaće proizvode. Da apsurd bude veći pravilnik na BH nivou ne sabira prirodne i dodate fosfate  tako da ljubitelji pilećih prsa iz Republike Srpske ubuduće će morati da ih nabavljaju u Federaciji.

“Mi bi sad praktično morali da ili da proizvodimo proizvode od lošijeg mesa. Znači koji imaju manje proteina a samim tim i manje polifosfata ili da ne proizvodimo te proizvode”, objašnjava  Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesara i mesoprerađivača.

Dodatno objašnjenje nudi i Popović.

“Pomenuli ste pileća prsa. Ona u samoj strukturi zbog sadržaja proteina imaju 5,4 grama po kilogramu kao sirovo meso. Vi to kad ispržite, kad dođe do isparavanja – taj odnos se sigurno poveća na nekih šest i po, sedam grama po kilogramu. Znači sve roštiljnice mi bi trebalo da zatvorimo”, rekao je Popović.

Proizvođači prognoziraju milionske gubitke. I nakon afere “Pekabesko” prst upiru u pomoćnika ministra za veterinarstvo Radmilu Čojo. Traže pojašnjenja, zajedno sa izmjenama Pravilnika koji je već objavljen u Službenom glasniku RS. Da li je do greške, kako kažu proizvođači, došlo slučajno ili namjerno – Radmila Čojo nije odgovorila jer se čitav dan nije javljala na telefon. Dok čekaju na odgovor iz Vlade, proizvođači očekuju i prve inspektore  koji bi po halama koje pršte fosfatima  mogli da unište na tone gotovih proizvoda.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here