Australija želi da bude lider u izvozu kanabisa

0
795

Autor: MONDO/Beta

Australija je odlučila da dozvoli izvoz kanabisa za terapeutske svrhe s ciljem da poveća izvoz domaćih proizvođača i postane svetski lider u tom sektoru.

Prva farma je u martu dobila dozvolu da gaji medicinski kanabis, posle čega je dozvolu dobilo više drugih farmi, jer vlada u tome vidi ekonomski sektor budućnosti.

“To je vrlo važna etapa za naše pacijente i za nacionalnu proizvodnju”, rekao je danas za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) australijski ministar zdravljla Greg Hant.

Postojanje australijskog tržišta i međunarodnog tržišta poboljšaće trajnost te aktivnosti u Australiji, dodao je on.

Ministar je rekao da Australija ima ambiciju da bude “prvi proizvođač kanabisa za terapeutske svrhe na svetu”, ali da je jedan od uslova za izdavanje dozvole za izvoz da se prihvati da nacionalno tržište uvek treba da ostane prioritet za proizvođača.

Redovi za marihuanu u Kaliforniji (FOTO)

Rekreativna upotreba kanabisa, poznatog i kao marihuana, zabranjena je u Australiji koja je legalizovala njegovu upotrebu u terapeutske svrhe 2016.

Upotreba kanabisa u terapeutske svrhe dozvoljena je u više drugih zemalja kao što su Kanada, Izrael i više država SAD.

Upotreba marihuane u rekreativne svrhe u ponedeljak je legalizovana u američkoj državi Kaliforniji koja je pre dve decenije prva u SAD dozvolila njenu upotrebu u medicinske svrhe.

Tako raste broj američkih država gde je upotreba marihuane slobodna, dok je federalna vlada i dalje smatra kontrolisanom supstancom.

PODIJELI