Austrija: Vlada zabranila nošenje burke u osnovnim školama

0
208

Austrijski zastupnici su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnim školama.

Da bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje “bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu”.

No, članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurca i krajnja desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Portparol FPO za prosvjetu Vendelin Melcer rekao je da je zakon “signal protiv političkog islama”, a zastupnik OVP Rudolf Tašer je istakao da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi “držalo u ropskoj pokornosti”.

Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.

Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona “sramotnim” i “diverzijskom taktikom”, istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi opozicioni zastupnici su glasali protiv teksta, a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi za dobrobit djece, prenosi Avaz.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here