Švajcarska TV prikazala svjedočanstva migranata o postupanju hrvatske policije

0
199

Na švajcarskoj javnoj televiziji SRF sinoć je emitovan prilog u kojemu se nalazi i snimka hrvatske policije koja protivzakonito deportuje migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

SRF ističe da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH” te da to predstavlja kršenje evropskog i međunarodnog prava.

Švajcarski novinari su susreli pored Velike Kladuše četvoricu migranata koji kažu da ih je “slovenska policija predala hrvatskoj policiji”, koja ih je deportovala nazad u BiH.

– Bili su brutalni, pogledajte krv – kaže jedan od njih i pokazuje krvave fleke na svojoj odjeći. Kaže da su ih hrvatski policajci tukli pendrecima, šakama i nogama, te pokazuje svježe masnice i poderotine na koži.

– Sve me boli – kaže jedan migrant i pokazuje razbijeni mobilni telefon, koji je razbila hrvatska policija. I drugi pokazuju svoje razbijene mobilne telephone.

Hrvatska policija ih je istukla, ukrala im novac, razbila mobitele, onemogućila da zatraže azil te ih bez odgovarajućeg postupka deportovala u BiH, ističe se u prilogu SRF.
Švajcarski novinari su u roku od dva dana dokumentovali četiri takva slučaja koji se nazivaju “push back”, a u kojima je hrvatska policija, kako navode, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorije Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švajcarski novinari.

Migranti su novinarima pokazivali masnice i rane koje su zadobili, kako tvrde, od strane hrvatskih policajaca.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok.

– Onda su nam oduzeli i uništili telephone te nas poslali nazad u BiH – rekao je SRF ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.

Potresno je i svjedočanstvo afganistanske porodice s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Uprkos tome što su od njih, kažu, zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportovati iz Hrvatske, ova poroica je protjerana u BiH, prenosi Index.

– Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. aprila 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave. Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportuje migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportovanje. Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz. To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju – stoji, među ostalim, u MUP-ovom odgovoru.

(Index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here