Auto-put ka Srbiji i gasovod na istoj trasi

0
757

Ukoliko trasa gasovoda “Turski tok” bude prolazila kroz Srbiju, gotovo je izvjesno da će jedan krak ići i kroz Republiku Srpsku, tvrdi direktor preduzeća “Gas-Res” Slavko Mitrović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nikada nije odustala od projekta gradnje gasovoda na svojoj teritoriji, te se samo čekaju pozitivne vijesti iz Beograda u vezi sa ovim strateškim projektom iza kojeg stoji ruski energetski gigant “Gasprom”.

– Ukoliko sve prođe kako treba i mi ćemo dobiti gas, odnosno jedan krak će biti izgrađen i kroz Republiku Srpsku – kaže Mitrović za “Glas Srpske”, dodajući da nakon što je Bugarska odobrila gradnju ovog gasovoda preko svoje teritorije, vlastima u Srpskoj ne preostaje ništa drugo nego da sada priželjkuju i očekuju pozitivan rasplet događaja i u Srbiji.

Istovremeno, dobro obaviješteni izvori “Glasa Srpske” tvrde da vlasti u Srpskoj razmatraju ideju da trasu budućeg auto-puta koji bi povezao Srpsku sa Srbijom prilagodi trasi ovog gasovoda.

– Čekamo konačni rasplet situacije i ako sve bude kako treba išlo bi se sa određenim korekcijama prostornog plana – naveli su naši izvori.

Riječ je o trasi od Zvornika, preko Bijeljine, Modriče, Dervente, Prnjavora, Laktaša, Banjaluke i Prijedora, do Novog Grada. Prema nezvaničnim informacijama, iza čitavog projekta vrijednog nekoliko stotina miliona evra stalo bi zajedničko preduzeće koje bi osnovali “Gas-Res”, “Srbijagas” i ruski “Gasprom”.

Da postoje realne pretpostavke da i Republika Srpska dobije ruski gas, potvrdio je i energetski analitičar iz Beograda i urednik biltena Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Dušan Daković.

Međutim, on ističe kako bi nakon početne euforije trebalo spustiti loptu na zemlju, jer iako je Energetska zajednica 5. februara dala zeleno svijetlo za njegovu gradnju, mišljenja koja su dostavljena na adresu Vlade Srbije, mogla bi usporiti realizaciju ovog projekta, pa ga čak i dovesti u pitanje.

– Sporno je jedno od tri mišljenja Energetske zajednice. U njemu se navodi kako bi deo kapaciteta budućeg gasovoda trebalo ustupiti na korišćenje i trećim stranama. Prema nezvaničnim informacijama oni navodno zahtevaju da to bude oko 50 odsto kapaciteta. Logika EU je da se time pojačava konkurencija, jer će više snabdevača gasom omogućiti veću konkurenciju i niže cene.  S druge strane, pitanje je koliko je to prihvatljivo Srbiji, Rusiji i “Gaspromu”, jer oni u čitav ovaj projekat ulažu ogroman novac – objasnio je Daković.

Kako je naglasio, mišljenja Energetske zajednice nisu obavezujuća, ali ukoliko se ona ne bi uvažila, transport ruskog gasa za zemlje Evropske unije bio bi doveden u pitanje.

Optimizam

 

Dušan Daković je uvjeren kako bi se mogao postići dogovor koji bi zadovoljio sve strane. Svoj optimizam obrazložio je time što je Bugarska već najavila gradnju “Turskog toka” preko svoje teritorije.

– Ova gradnja neće imati smisla ako gasovod ne bude išao i preko Srbije. Kada se to desi i Republika Srpska moći će da izvrši gasifikaciju svoje teritorije – zaključio je Daković.

PODIJELI