Autobusi zreli za otpad prevoze putnike

0
1210

 

Banjaluka – Prosječna starost autobusa u kojima se voze stanovnici Republike Srpske i BiH je oko 25 godina, a među rekorderima izdržljivosti našlo se nekoliko primjeraka proizvedenih davne 1976. godine.

Da je spisak starih autobusa koji krstare našim ulicama prilično dugačak, potvrđuje i Evidencija motornih vozila, koja je objavljena na internet stranici Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).  Iz ovog dokumenta može se vidjeti da je među registrovanim autobusima u BiH tek poneki od njih sa fabričke trake izašao u proteklih pet godina.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da ne postoje tačni podaci o starosti autobusa u Srpskoj, kojih je lani bilo registrovano više od 1.500.

– Jasno je starost sigurno utiče na tehničku ispravnost vozila, koja može biti i uzrok saobraćajne nezgode. Svjedoci smo da se u protekloj godini dešavalo da se zapale autobusi koji su prevozili djecu na ekskurzije – rekao je Radović.

Vlasnik preduzeća “Semberija transport” iz Bijeljine Pantelija Mitrović kaže da je prosječna starost autobusa u ovom preduzeću oko 14 godina.

– Na međunarodnim linijama koristimo novije autobuse, dok na gradskom i prigradskom području ipak imamo one malo starijeg datuma proizvodnje. Iz iskustva znam da koliko god popravljali stare autobuse uzalud je, jer staro je staro – rekao je Mitrović koji priznaje da je stanje zabrinjavajuće, i da se putnici žale na neudobnost autobusa i nedostatak klima-uređaja.

Da se radi o nezanemarivom problemu, koji utiče na svakodnevni život građana, potvrđuje i činjenica da su o starosti autobusa nedavno raspravljali poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, po poslaničkom pitanju Saše Magazinovića (SDP). Prema podacima Ministarstva komunikacija i transporta BiH prosječna starost autobusa u BiH je 24 godine. Naglasili su da u BiH ne postoji zakonsko ograničenje kada je riječ o starosti autobusa. Jedini uslov je da budu tehnički ispravni.

Građani koji se svakodnevno voze autobusima ogorčeni su ovom činjenicom, navodeći da je očigledno da i zakon ide naruku prevoznicima koji se vode ekonomskim interesima i željom za zaradom, umjesto bezbjednošću, komforom i zadovoljstvom putnika.

– Autobuske karte su preskupe u odnosu na ono što putnici dobijaju. Čast izuzecima, ali mnogim prevozinicima je jedini cilj da putnike prevezu sa jedne na drugu destinaciju, danas, a kako će biti sutra i da li će putnici biti zadovoljni, nije im važno. Nije se jednom desilo da po nekoliko časova stojim u autobusu, zajedno sa još nekoliko putnika, jer se ne vodi računa o broju mjesta i prodatih karata. O klimi, toaletu i drugim prijatnostima u autobusu, takođe mnogi putnici mogu samo da sanjaju – kaže Bojana Đ. iz Banjaluke.

Pojasevi u autobusima

Evropska unija od 2018. godine uvodi nova, stroža pravila za proizvodnju i korišćenje autobusa. Neki od novih propisa tiču se i bezbjednosti putnika, koji se neće moći voziti ako nisu vezani sigurnosnim pojasevima. Prema novim propisima EU, turistički autobusi moraće da imaju motore standarda “euro šest”.

Prosječna starost autobusa

11 godina – Hrvatska

14 godina – Crna Gora

14 godina – Srbija

24 godine – BiH

PODIJELI