Azijske bubamare se udružile sa smrdibubama da nam zagorčaju život: Ukoliko vam samo jedna uđe u stan, očekujte još nezvanih gostiju

0
588

Pored toga što smetaju ljudima, smetaju i drugim bubamarama jer im otimaju glavni izvor hrane – lisne vaši

Širom Srbije poslednjih nekoliko nedelja, pored smrdibuba, građane opsedaju insekti koji su uzročnici alergena i astme, a što je najgore ima ih sve više. U pitanju je azijska bubamara, koja je u Evropu donesena kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši, ipak izgleda da nije sve išlo po planu.

Ovi insekti su se vrlo brzo prilagodili i životu van plastenika, pa već duže vreme okupiraju celu zemlju, i možete ih naći u svakom kutku svog stana. Pored toga što smetaju ljudima, smetaju i drugim bubamarama jer im otimaju glavni izvor hrane – lisne vaši.

U jesen se ova vrsta razmnožava Foto: flickr/gbohne

– Poludeću od njih, taman smo se navikli na smrdibube koje je nemoguće istrebiti, sada su nas zaposele i ove bubamare. Puna mi je kuća insekata – žali se jedna Beograđanka.

U jesen, kad joj nestane hrane, dobija nagon za rojenjem. Kad vidite jednu, budite sigurni da sledi još mnogo njih jer odrasle jedinke ispuštaju feromon koji privlači ostale bube i tako u roju traže odgovarajuće mesto za hibernaciju (prezimljavanje).

Azijske bubamare mogu biti, kod osetljivih osoba, uzročnici alergija i astme. Alergije koje izazivaju rezultat su izmeta i delova tela koje ostavljaju za sobom, upravo zato su veoma nepoželjne u srpskim stanovima i kućama.

Na smrdibube smo donekle navikli Foto: WIkipedia/Yerpo

Ako ste u isušenju da ih ubijate, kada saznate kakva vam kazna sleduje – odmah ćete odustati!

Kad je bubamara u opasnosti brani se refleksnim krvarenjem, odnosno ispušta tečnost (hemolimfu) iz nožnih zglobova. Ta tečnost sadrži jedinjenje kokcinelin koji odbija većinu ptica i mrava. Kad ih nađete u kući, ne bi ih trebalo ubijati i gnječiti, preporuka je da se sakupe lagano metlom ili usisivačem kako bi se izbegao eventualno nastanak hipoalergenih reakcija kod osetljive populacije ili osoba sa oslabljenim imunitetom.

Osim iz ovog razloga ne bi ih trebali ubijati i zato što je Pravilnikom o odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste određeno da je kazna za ubijanje ovog insekta 15.000 dinara!

Koja je razlika između azijske i domaće bubamare?

Razlikuje se od domaće po raznim neuobičajenim morfološkim oblicima i raznim bojama, a ono što je karakteristično je crna W ili M šara na beloj glavi. Imaju različit broj tačaka na leđima, a boje se kreću od crne do jarko crvene.

Ne postoji neki određeni raspored šara na leđima kao kod evropske vrste, ima izduženiju glavu i smeđe noge, krupnija je, brže se razmnožava, u jesen kada joj nestane hrane dobija nagon za rojenjem.

(Telegraf.rs)

PODIJELI