BADNJAK U PRNJAVORU: Tomaš i Drinić -proslavite praznik u duhu tradicije i da Božić osvane na radost i sreću

0
348

Brojne kolone vozila sa okićenim badnjacima krenule su od ranih jutarnjih časova u obilazak svih mjesnih zajednica, sela i ulica na području Prnjavora. Kod pravoslavnih hramova biće obavljen vjerski čin nalaganja badnjaka, a u seoskim područjima upriličeno druženje uz muziku i kuvano vino, dok je za djecu organizovano pijukanje i podjela paketića.

Centralni gradski badnjak brojni vjernici su dočekali u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru.

Protojerej stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski, podsjetio je da nas Badnji dan uvodi u sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik za koji su se vjernici pripremali u proteklih 40 dana kroz post i molitvu.

On je napomenuo da srpski narod od starina, kroz vijekove, poštuje i održava određene običaje za velike hrišćanske praznike.

“Na Badnji dan se sječe, osvećuje i nalaže badnjak, unosi slama u porodične domove i hramove, što su običaji svojstveni samo srpskom pravoslavnom narodu” , kaže Drinić.

On je poželio da Božić osvane na radost i veselje svih ljudi, da se u miru i slozi dočekuju i proslavljaju svi predstojeći praznici.

Dočeku i nalaganju badnjaka u Prnjavoru prisustvovao je i gradonačelnik Darko Tomaš koji je svim sugrađanima uputio čestitke za Badnji dan uz želju da proslave praznik sa svojim porodicama u duhu tradicije i običaja i u zdravlju i radosti dočekaju dan Hristovog rođenja.

U hramu Svetog Save u prigradskom naselju Slatina čin nalaganja badnjaka obaviće se sa početkom u 14.00 časova.

Badnji dan obilježavaju i pripadnici ukrajinske nacionalne manjine koji žive na području ove lokalne zajednice.

PODIJELI