Besplatan parking mali znak pažnje za veliku humanost

0
225

Dobrovoljni davaoci krvi u Prnjavoru za svoju humanost nagrađeni su doživotnim besplatnim parkingom u ovom gradu, koji je prvi u Republici Srpskoj pokrenuo ovu inicijativu.

Bojan Šipragić, sekretar Crvenog krsta Prnjavor, kaže za “Nezavisne novine” da su do sada podijelili oko 70 kartica za dobrovoljne davaoce krvi iz ovog grada, koji su tečnost koja život znači dali 20 ili više puta.

“To je inicijativa koja je pokrenuta i prihvaćena prošle godine, a korisnici koji su dobili kartice prošle godine automatski je dobiju i za sljedeću godinu, a pravo za besplatan parking automatski ostvaruju sa 20 i više darivanja krvi. Dobiju stikere na automobilima, a registarske oznake vozila su unesene u sistem, tako da radnici koji vrše naplatu parkinga imaju na uređaju podatke da se radi o vozilu dobrovoljnog davaoca krvi ’20 plus’, kao i da su oslobođeni plaćanja parkinga”, objasnio je Šipragić.

Napominje da je Prnjavor prvi grad u Republici Srpskoj koji je pokrenuo ovu aktivnost, a, kako kaže, zvali su ih kolege i iz Banjaluke, Čelinca, Laktaša i Srpca da se raspitaju o proceduri.

“Nisam siguran da li su i u tim gradovima i opštinama realizovali besplatan parking za dobrovoljne davaoce krvi, ali smo im svima izašli u susret i objasnili na koji način smo sve realizovali i sproveli tu zamisao. Mi smo prošle godine u martu došli na ideju u Crvenom krstu, predložili smo Gradskoj upravi i gradonačelniku Darku Tomašu, koji su tu ideju podržali i za 15 do 20 dana smo od ideje došli do realizacije”, kaže Šipragić i dodaje da je primjetno povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi.

“Svi koji su imali desetak ili 15 davanja sada se raspituju kada su sljedeće akcije jer svima je u cilju da dođu do broja 20 ili više doza – da bi ostvarili pravo na doživotan besplatan parking”, rekao je Šipragić.

Inicijativu Prnjavora svojevremeno je pohvalio i podržao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a Bojan Kresojević, gradski menadžer, kazao je za “Nezavisne novine” da će taj pozitivan primjer iz Prnjavora i Banjaluka realizovati ove godine.

“Dinamika je takva da su sada neka osnovna pitanja ugrožena zbog neusvajanja rebalansa budžeta, ali sigurno da Banjaluka prepoznaje ovu inicijativu i da će omogućiti besplatan parking za dobrovoljne davaoce krvi”, kazao je Kresojević.

Dobrovoljni davaoci krvi iz Srpca, koji su najdragocjeniju tečnost darovali 20 i više puta, takođe su oslobođeni plaćanja parkinga, potvrdio je za “Nezavisne novine” Igor Jovičić, sekretar Crvenog krsta Srbac.

“To je jedan mali, ali, prema mom mišljenju, veliki znak pažnje za naše davaoce krvi, koji je podržan i od lokalnih vlasti i načelnika Srpca Mlađana Dragosavljevića. Odlučili smo da osobe koje su darovale krv 20 ili više puta znaju da neko o njima razmišlja. Do sada je 31 davalac krvi oslobođen plaćanja parkinga, a dva ili tri su tek predala zahtjev. Od dokumenata koje treba da izvade su uvjerenje o državljanstvu, potvrda o prebivalištu, ovjerena kopija saobraćajne dozvole za vozilo u vlasništvu lica koje se oslobađa plaćanja i ovjerena kopija lične karte, te uvjerenje o broju davanja krvi koje će dobiti kod nas u Crvenom krstu. Na osnovu toga dobiju karticu, ali i u elektronskom sistemu”, objašnjava Jovičić.

Dodaje da je ova inicijativa zahvalnost i znak pažnje jer svi su svjesni značaja jedne doze krvi.

“Uvijek moramo razmišljati o dobrovoljnim davaocima krvi i da im na neki način izađemo u susret, a i da gledamo da i druge ljude privučemo i da razmisle o samom činu darivanja krvi”, rekao je Jovičić.

Da treba da budemo zahvalni dobrovoljnim davaocima krvi primjerom su pokazali i u Mostaru, gdje su osobe koje su krv dale 30 ili više puta oslobođene od plaćanja parkinga.

Ivan Barbarić, direktor Javnog preduzeća “Mostar parking”, kazao je za “Nezavisne novine” da je inicijativa o besplatnom parkingu za građane Mostara koji su tečnost koja život znači darovali 30 ili više puta, a od toga barem jednom u protekloj godini, usvojena na zadovoljstvo svih građana Mostara.

“Svi oni građani koji imaju prebivalište na području grada Mostara i ostvarili su tražene uslove ostvaruju mogućnost besplatne parking-karte za sve zone parkiranja na javnim parkiralištima u Mostaru. Mislim da smo do sada imali više od 40 odobrenih zahtjeva za izdavanje ovih karata. Nadamo se da će ova inicijativa biti i motiv svima onima koji razmišljaju da daju krv, kao neku plemenitu gestu, a ako to učine više puta, tačnije 30 ili više, mogu dobiti i besplatno parkiranje u Mostaru”, kazao je Barbarić.

Da se radi o značajnom gestu pažnje prema humanim ljudima potvrdila je za “Nezavisne novine” doktorica Zerina Zagorčić, šefica Službe za transfuziologiju bolnice “Dr Safet Mujić” u Mostaru.

“Na području grada Mostara osobe koje su 30 ili više puta darovale krv oslobođene su plaćanja parkinga, s tim da moraju imati jedno darivanje u prethodnoj godini. To je odluka koja je donesena na sjednici Gradskog vijeća i poštuje se. Ovo je veliki znak pažnje za ljude koji i ne traže ništa posebno, a ovako im zahvaljujemo i nadamo se da će biti još ovakvih primjera”, rekla je Zagorčićeva.

Jovana Tošić – Nezavisne novine

PODIJELI