BAHATOJ BOGATAŠICI VRATILI „MERCEDES“ Iznenađujuća odluka Okružnog suda u Banjaluci

0
436

Okružni sud Banjaluka, na iznenađenje svih, donio je odluku kojom je naređeno da se Aleksandri Reljić (24), kćerki derventskog bogataša Dušana Reljića, vrati automobil marke „mercedes“, vrijedan više od 200.000 maraka, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Dušan Reljić je vlasnik preduzeća „Frukta trejd“, koje posjeduje više od 40 marketa širom BiH.

Kako je Srpskainfo ranije objavila, Aleksandri je oduzet skupocjeni automobil zbog niza teških saobraćajnih prekršaja, a kap koja je prelila čašu bilo je kada je zaustavljena jer je vozila duplo više od dozvoljene brzine u naseljenom mjestu.

Prilikom donošenja prvostepene presude sudija Dragan Ivić je na nekoliko strana detaljno objasnio zbog čega je Reljićevoj oduzet automobil, ali to nije bilo dovoljno Okružnom sudu u Banjaluci da potvrdi presudu.

Prema saznanjima Srpskainfo, sudija Dragan Aćić se složio sa svim odlukama oko kazne koje je doneo sudija Ivić, ali je ipak naredio da se vozilo vrati porodici Reljić.

Divljačka vožnja

Podsjetimo, Aleksandra je bez vozila ostala zbog divljačke vožnje sredinom januara ove godine na području Prnjavora. Policija ju je zaustavila u selu Štrpci, jer je vozila čak 128, na dijelu puta gdje je ograničenje 60 kilometara na sat.

Nakon što nije pristala na kaznu, koju su joj na licu mjesta napisali policajci, uslijedio je postupak pred Osnovnim sudom u Prnjavoru, a to je jedini sud u Republici Srpskoj koji oduzima vozila bezobzirnim vozačima.

Prema rješenju koje je donio sudija Ivić, Aleksandra je dobila kaznu od 900 maraka, ali joj je i oduzeta vozačka dozvola na period od 6 mjeseci, kao i luksuzni “mercedes”.

Reljićeva je prilikom pretresa pred pomenutim sudom priznala krivicu, što joj je uzeto kao olakšavajuća okolnost. Međutim, bilo je mnogo više otežavajućih.

U prvostepenoj presudi je navedno da je sud imao uvid u to da je Reljićeva do tada čak 4 puta kažnjavana zbog saobraćajnih prekršaja i da joj je dva puta prije toga oduzimana vozačka dozvola. Osim toga, imala je i 100 maraka neplaćenih kazni.

Povratnik

U rješenju se navodi da je to čini višestrukim i specijalnim povratnikom u vršenju prekršaja.

– Sud je takođe cijenio činjenicu da je prekršaj počinjen u noćnim časovima u zimskim uslovima vožnje, te da ništa nije omogućavalo da se vozi tolikom brzinom. Radilo se o zimskim uslovima, te pretpostavke nepovoljnih uslova za vožnju u smislu klizavog i hladnog kolovoza. To sve govori da je Reljićeva te večeri u potpunosti ignorisala ograničenja kretanja i predstavljala je realnu opasnost za bilo kog drugog učesnika u saobraćaju. Na taj način mogla je ugroziti imovinu i život drugih vozača – detaljno je pojasnio presudu sudija Ivić.

Dalje je precizirao da se njena vožnja može okarakterisati kao objesna i nasilnička, koja apsolutno ničim ne može biti opravdana.

Zanimiljivo je i da je pri davanju ličnih podataka Reljićeva pokušala prevariti sud rekavši da nije ranije kažnjavana. Međutim, uvidom u evidenciju utvrđeno je da to nije tačno.

Kazne nisu imale uticaja

Sudija Ivić je pojasnio da sve kazne koje je ranije dobila Reljićeva nisu postigle nikakvu svrhu, jer je nastavila i dalje da krši zakon.

– Sud je utvrdio da je jedini mogući način da se okrivljena spriječi u nekom novom činjenju prekršaja oduzimanje vozila kojim je počinila prekršaj – naveo je u rješenju sudija Ivić.

Po mišljenju Osnovnog suda u Prnjavoru blažim sankcionisanjem okrivljene ne može se ostvariti svrha kažnjavanja u smislu specijalne prevencije, jer ranije kazne nisu utjecale na Reljićevu da prestane sa kršenjem saobraćajnih propisa.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Okružni su u Banjaluci

Vratiti vozilo, kazna ostaje

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Dragan Aćić je u obrazloženju svog rješenja naveo da djelimično uvažava žalbu okrivljene Aleksandre Reljić.

– Preinačava se rješenje Osnovnog suda u Prnjavoru u odluci o zaštitnoj mjeri oduzimanja automobila „mercedes“, tako šo se ova odluka ukida, dok se u preostaom dijelu žalba okrivljene Aleksandre odbija kao neosnovana i navedeno rješenje se potvrđuje – naveo je sudija Aćić.

srpskainfo.com

PODIJELI