Bajaga dobitnik nagrade “Darko Kraljić” za popularnu muziku

0
342

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu “Darko Kraljić” za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno djelo u domenu popularne muzike, čija će dodjela biti u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS), saopštili su sinoć iz udruženja.

Odluku je jednoglasno dio stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsjednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

“Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji, i danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu”, naveo je žiri.

Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspesima muzičara, kada je bila serija koncerata sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, decembra 2019. godine u Sava centru, gde je obeležio 35 godina umjetničkog rada.

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime cijelog žirija je zaključio: “Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove kompozicije oduvijek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pjesma “Moji su drugovi” predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije”.

Muzikolog Ivana Trišić, predsjednica Udruženja, kaže da je stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi koje sam piše za svoje pesme, imaju umjetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti u utorak u Mišarskoj ulici 12-14 povodom nagrade govoriće kompozitor Rade Radivojević, potpredsjednik UKS-a, Petar Peca Popović, rok novinar i publicista, i Srđan Marjanović, predsjednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike UKS.

U muzičkog dijelu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, iz zajedničkog benda “Bajaga i Instruktori”, a emitovaće se i video projekcija sa njihovih nedavnih koncerata.

Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI