Strategija zapinje na prvom ispitu

0
253

Prvi rokovi koji su zadati nakon usvajanja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina BiH polako cure, a iz Srpske upozoravaju da dogovoreno mora biti i realizovano.

Revidirana strategija je, nakon dvogodišnje blokade od strane Bošnjaka, usvojena 24. septembra u Savjetu ministara BiH, a tome su prethodili dani usaglašavanja o aneksu “B” koji je postao njen dio, a u čemu su učestvovali i predstavnici EU.

Tada je usaglašeno i da će, između ostalog, Ministarstvo pravde u Savjet ministara BiH u narednih 30 dana na usvajanje dostaviti prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Da je to prva aktivnost nedavno je za “Glas Srpske”, potvrdio i ministar pravde BiH Josip Grubeša dodavši da svaka aktivnost ima mjere, rokove i institucije koje su zadužene za njih. Ministarstvo pravde je zatražilo da nadležne institucije predlože svoje predstavnike koji će odlukom biti imenovani u ovo tijelo, a u tom resoru juče nismo uspjeli saznati dokle se stiglo sa ovim poslom.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić je istakao za “Glas Srpske” da rokovi moraju biti poštovani jer je to i put za realizaciju strategije. Ovaj put, naglasio je, ne smije da bude ni odugovlačenja ni propusta. Dodao je da ima informacije da je u toku predlaganje članova.

– Potrebno je što prije imenovati članove nadzornog tijela kako bi se moglo krenuti u punu implementaciju strategije. Od izuzetne važnosti je da sve što je definisano bude implementirano – istakao je Kojić.

Prema Revidiranoj strategiji, najsloženiji predmeti biće procesuirani pred Sudom BiH, a ostali predmeti, njih oko 200, biće procesuirani pred entitetskim pravosuđem ili pravosuđem Brčko distrikta.

Realizaciju usaglašenog traže i iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. Oni su nakon usvajanja poručili da vjeruju da više neće biti dvostrukih aršina u pravosuđu BiH kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da će srpske žrtve rata imati jednak tretman kao i žrtve druga dva naroda.

BiH je 2008. usvojila Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja je predviđala da se na nivou BiH procesuiraju najsloženiji predmeti ratnih zločina u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine. Krajem 2015. istekao je rok od sedam godina, a nisu bili završeni svi najsloženiji predmeti, zbog čega je Savjet ministara u aprilu 2017. godine formirao radnu grupu koja je u maju naredne godine dostavila prijedlog revidirane strategije, koji predviđa da veći broj predmeta bude prebačen na nivo entiteta.

Iako se činilo da će predloženi dokument biti usvojen bez problema, jer je dobio pozitivno mišljenje vlada Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, to se nije dogodilo jer su bošnjački političari, prije svega oni iz SDA, blokirali i njen pomen u Savjetu ministara.

Tužilaštvo

Tužilaštvo BiH u roku od 90 dana treba da dostavi statističke podatke koji se odnose na broj pravosnažno presuđenih lica, uključujući i da li je presuda oslobađajuća ili osuđujuća. Traži se i broj lica čiji se predmeti nalaze u žalbenom postupku, broj onih koji čekaju prvostepenu odluku, kao i broj lica koja su trenutno pod istragom i protiv kojih je obustavljena istraga, te broj lica protiv kojih nije pokrenut postupak, odnosno koja još nisu uzeta u rad od 2004. godine

/Glas Srpske/

PODIJELI