Korona poslala više od 8.000 radnika na bolovanje

0
305

Virus korona poslao je za pola godine više od 8.000 radnika u Srpskoj na bolovanje, zbog čega su firme, posebno one iz prerađivačkog sektora, prema riječima poslodavaca, pretrpjele veliku štetu.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, od pojave virusa korona u Srpskoj, najviše zaposlenih zbog izolacije sa posla je odsustvovalo u julu i avgustu, a najmanje u martu i maju.

– Bolovanje zbog izolacije podrazumijeva i izolaciju usljed zaraze virusom korona, kao i zbog kontakata sa zaraženim. Takođe, radnici mogu da budu u izolaciji i iz nekih drugih razloga, nevezano za virus korona, te je moguće da u navedenim podacima ima slučajeva izolacije i iz drugih razloga, ali taj broj je neznatan – istakli su u Fondu.

Dodali su da plate za bolovanja do 30 dana isplaćuje poslodavac, dok za duža odsustva sa posla naknada radnicima ide na teret Fonda zdravstva.

– U skladu sa Pravilnikom o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, propisano je da se visina naknade plate koju obezbjeđuje poslodavac određuje u visini od 70 do 90 odsto od osnova, u skladu sa opštim aktom poslodavca. Visina naknade plate koju obezbjeđuje Fond iznosi 90 odsto u slučajevima kada je bolovanje duže od 30 dana uzrokovano izolovanošću kao kliconoše, uključujući i izolaciju zbog korona virusa – podsjetili su u Fondu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su od nadležnih zatražili da im se refundira dio bolovanja za one koji nisu zaraženi, ali su zbog kontakta sa “kovid” pozitivnim morali biti kući.

– Firme, posebno one koje bave proizvodnjom, trpe ogromnu štetu zbog odlaska velikog broja zdravih radnika u izolaciju i još na sve to moraju da im isplaćuju plate. To nije u redu – kategoričan je Trivić. On je naglasio da je jedino pozitivno u ovoj priči to što je tokom epidemije virusa korona smanjen broj bolovanja iz drugih razloga.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, prema jučerašnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS za 24 časa u Srpskoj “kovid 19” potvrđen je kod još 268 osoba od 730 testiranih, a preminuli su muškarac starije životne dobi iz Banjaluke i žena srednje životne dobi iz Modriče. Prema mjestu prebivališta, 121 osoba je iz Banjaluke, 25 iz Bijeljine, 20 iz Gradiške, 19 osoba je iz Pala, 15 iz Prijedora, 12 iz Laktaša, deset iz Foče, dok je u ostalim lokalnim zajednicama zabilježen jednocifren broj zaraženih. Da je epidemiološka situacija veoma nepovoljna upozorio je vršilac dužnosti direktora bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović.

– Pozivam, apelujem, molim, tražim i zahtijevam od sugrađana da se poštuju sve propisane mjere – rekao je Maksimović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je juče nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije da je očigledno da svaki vikend i okupljanja stvaraju novi problem.

– Dogovorili smo se da kontrola ugostiteljskih objekata bude mnogo stroža, a radiće prema odluci Štaba do 23 časa – rekao je Mićić dodavši da je Gradski štab u zaključcima, donesenim juče, u potpunosti podržao mjere koje je donio Republički štab za vanredne situacije.

/Glas Srpske/

PODIJELI