Bakalar: Ako ove sedmice ne bude usvojen budžet, upitni izbori

0
335

Ako u ovoj sedmici ne bude usvojen budžet BiH, lokalni izbori 15. novembra su upitni, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

Bakalar je naveo da ne može prejudicirati da li će na narednim sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH biti usvojen budžet, ali da se nada da hoće čime bi situacija bila relaksirana.

On je za sarajevsko Oslobođenje rekao da je svaki sat bitan.

– Nedjelovanje institucija BiH u Izbornim zakonom propisanim rokovima dovelo je do ovakve situacije – napomenuo je Bakalar, podsjetivši da su zbog neusvajanja budžeta izbori odgođeni za 15. novembar.

On je istakao da CIK već kasni sa nekoliko radnji koje su propisane planom sprovođenja – 4. jula su trebali krenuti u proceduru štampanja i upućivanja privremenih biračkih spiskova, a već su trebali zaposliti i 30 dodatnih ljudi.

Bakalar je rekao da bi i izbori u Mostaru mogli da budu održani 15. novembra ukoliko zakonodavac da ovlaštenja CIK-u da radi prema skraćenim rokovima.

On je dodao da nakon podnošenja prijava za ovjeru političkih partija kreću sa unosom i obradom prijava, te potpisa podrške za političke subjekte.

– To je aktivnost koja se realizuje do 9. jula, a 10. jula bi trebalo da bude održana prva sjednica radi potvrđivanja ovjere političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana ili eventualnog obavještenja o nepravilnostima u njihovim prijavama, da bi ih mogli otkloniti – rekao je Bakalar.

/Srna/

PODIJELI