Tri srpska filma nagrađena na festivalu u Los Anđelesu

0
331

Filmovi tri srpska autora Maje Novaković, Igora Ćorića i Ivane Todorović nagrađeni su na 15. Festivalu filmova Јugoistočne Evrope u Los Anđelesu, koji je zbog pandemije virusa korona održan onlajn.

Dokumentarac Maje Novaković “A, sad se spušta veče”, koji prikazuje život dvije bake koje žive izolovano u brdima između Bratunca i Srebrenice u Republici Srpskoj, proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

– Priroda je entitet sa kojim starice pričaju, osluškuju ga i poštuju, a film Novakovićeve ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje – navedeno je u opisu ostvarenja.

Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Film “Prolaz” Igora Ćorića, nagrađen kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, nastao je pod okriljem studija “Artrake”, a sinopsis u jednoj rečenici glasi: “Mali dečak se suprotstavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena”.

Specijalno priznanje u kategoriji kratkog igranog filma osvojila je Ivana Todorović za film “Kada sam kod kuće”.

Film govori o Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz djetinjstva.

/Srna/

PODIJELI