Banja Luka: Kupovina stana bez šanse za prevaru

0
1147

Kako bi stavila tačku na prevare prilikom kupovine stanova, Gradska uprava grada Banja Luka do kraja godine planira da uspostavi registar investitora putem kojeg će stanovnici moći dobiti sve informacije o onima koji prodaju nekretnine.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Upravi grada Banjaluka Slobodan Stanarević kazao je da će ova usluga biti dio novine u okviru jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

– U toku je izmjena dijela Zakona o građenju koji će omogućiti da to sprovedemo. Nadam se da će uskoro biti gotov nacrt izmjene zakona i da će ta izmjena biti usvojena do kraja oktobra u republičkom parlamentu. To će nam omogućiti da do kraja godine uspostavimo registar investitora. U njemu će biti informacije o tome da li je za projekat izdata građevinska dozvola, da li parcela na kojoj investitor gradi objekat ima riješene imovinsko-pravne odnose i slično – naveo je Stanarević.

Kazao je da će građani moći da predaju zahtjev za izdavanje ovih informacija i da će odjeljenje potencijalnim kupcima omogućiti uvid u potpuni istorijat investitora.

– Cilj je da spriječimo to da građani budu prevareni prilikom kupovine stana, a takvih je slučajeva u prošlosti bilo, i to ne malo – rekao je Stanarević.

Naveo je da zbog neodgovornih investitora u gradu ima 26 zgrada bez svih potrebnih dozvola.

– Pokušavamo da riješimo te probleme jedan po jedan. Ne postoji jedinstvena mjera koja će to sve riješiti jer nisu svi slučajevi isti. Negdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na parcelama gdje su izgrađene zgrade, a u nekim slučajevima su investitori u međuvremenu propali, pa nemamo od koga da tražimo da ispravi tu situaciju – rekao je Stanarević.

Kazao je da je od početka godine, od kada je u funkciji jednošalterski sistem, izdavanje građevinskih dozvola ubrzano za 30-40 odsto.

– Većina dozvola koje su do sada izdate bila je za građane, odnosno za gradnju manjih stambenih objekata, a to je i bio naš cilj, da olakšamo ljudima put do dozvola. Veliki investitori imaju ljude koji su uhodani u procedure izdavanja dokumentacije za dobijanje građevinskih dozvola i to njima u principu nije ni trebalo – naveo je Stanarević.

Tijana Topić, koja planira da kupi stan, kaže da je veoma važno da u registru bude navedeno da li su neke firme imale sumnjive poslove te da budu napravljene “crne liste”.

Važno je da registrom budu obuhvaćeni i oni investitori za koje je potrebno alarmirati građane ako se odluče da od njih pazare stan – istakla je Topićeva.

Dozvole

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, od početka godine do sredine juna izdate su 194 građevinske dozvole, što je za 43 više nego u istom periodu lani.

– U većini slučajeva ove godine su izdate dozvole za manje stambene objekte do 200 kvadrata – naveli su u odjeljenju.

(Glas Srpske)

PODIJELI