“Banja Vrućica” razvila “Školu mršavljenja”

0
212

Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica”, kao regionalni lider u zdravstvenom turizmu, nastoji da prati svjetske trendove i u oblasti liječenja hranom.

S tim u vezi u ovom zdravstveno-turističkom kompleksu razvili su novi program za liječenje gojaznosti, kako bi na taj način postali i regionalni centar dijetoterapije i nutricionizma.

Opšte je poznato da je problem gojaznosti poprimio razmjere epidemije kako u svijetu, tako i kod nas, i zato postoji veliki broj metoda kojima se ovaj problem nastoji riješiti. Međutim, svaka od njih podrazumijeva rigorozne dijete, naporne fizičke aktivnosti ili čak i upotrebu određenih suplemenata.

Novi program “Škola mršavljenja”, koji su razvili u “Banji Vrućici”, podrazumijeva liječenje gojaznosti bez gladovanja, napornog vježbanja, upotrebe suplemenata i jo-jo efekta, zasnovano na najnovijim saznanjima medicinske struke.

“‘Škola mršavljenja’ je naučno zasnovan pristup liječenju gojaznosti, koja je najveći uzrok hroničnih nezaraznih oboljenja. Cilj ovog programa je da gosti budu pregledani i da im se da uvodna strategija za početak gubitka kilograma. Program se sastoji od detaljnog pregleda i postavljanja analize problema, kao i postavljanja osnovnog plana ishrane i vježbanja, kako bi se gosti mogli naučiti da zdravo mršave”, pojasnio je dr Almir Azabagić, specijalista nutricionizma i dijetoterapije.

Dr Azabagić još naglašava da “Škola mršavljenja” obuhvata tri ključne komponente liječenja gojaznosti: smanjenje težine primjenom individualno prilagođenog jelovnika, ubrzanje metabolizma primjenom individualno prilagođenog programa fizičke aktivnosti, te psihološku podršku u toku dužeg perioda, kako bi se promijenile pogrešne navike koje su dovele do gojaznosti.

On navodi da “Škola mršavljenja” obuhvata niz medicinskih metoda kao što su antropometrijska mjerenja, laboratorijske analize, test intolerancije na hranu, pregled interniste i ultrazvuk abdomena.

“Škola mršavljenja” je četrnaestodnevni program koji se sprovodi u hotelu “Kardial” uz pomoć stručnog osoblja. Takođe, za sve one koji nemaju dovoljno slobodnog vremena postoji i program na bazi dva noćenja, koji podrazumijeva da korisnik bude detaljno pregledan, te da mu se izrade plan ishrane i fizičke aktivnosti koje dalje on sprovodi samostalno. U oba programa uključena je i tromjesečna online podrška i konsultacije sa dr Azabagićem.

Osim s gojaznošću, u “Banji Vrućici” se bave i poremećajima ishrane kao što su anoreksija, nervoza i bulimija, a postoji i još 30 oboljenja kod kojih dijetoterapija pozitivno utiče na simptome i konačni ishod bolesti.

Nema štete od poplava

Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” radi nesmetano i ni na jednom hotelu nije bilo nikakve štete prouzrokovane poplavama, tako da se u ovom zdravstveno-turističkom centru sve nesmetano odvija, poručuju iz ovog ZTC-a.

“U ‘Banji Vrućici’, u samom terapijskom centru i na hotelima, nije bilo nikakve štete od poplava i kompletan centar funkcioniše bez ikakvih smetnji”, kazali su u “Banji Vrućici”.

Dodali su da je određena šteta pričinjena na etno-selu “Usora”, ali da će to biti brzo sanirano.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here