SAD pozivaju Balkan na jače “suzbijanje aktivnosti Irana”

0
177

SAD su pozvale zvaničnike evropskih, a posebno zemalja Balkana da pojačaju budnost i snažnije suzbiju aktivnosti zvaničnog Irana, prenosi “Dnevni avaz”.

U posebnoj Rezoluciji oba doma američkog parlamenta upozorava se na sve agresivnije ponašanje Irana širom evropskog kontinenta.

Kongresmeni i senatori u zajedničkom dokumentu navode niz primjera u kojima je otkvireno da su diplomate Irana direktno angažovane na terorističkim aktivnostima, te podršci terorizmu, prenosi “Avaz”.

Posebna pažnja u Rezoluciji data je situaciji na Balkanu, naročito u Albaniji.

Navodi se, između ostalog, da je u decembru prošle godine zvanična Tirana protjerala dvojicu iranskih dilomata zbog planiranja terorističkih akcija.

U Rezoluciji je istaknuto da “iranski zloćudni uticaji na Balkanu, a posebno u Albaniji, poredstavljaju ozbiljnu prijetnju američkim nacionalnim i bezbjednosnim interesima”.

“Avaz” podsjeća i na 2013. godinu kada su iz BiH protjerana trojica iranskih navodnih diplomata koja su se bavila špijunažom.

Tokom prošle godine nekoliko iranskih diplomata na službi u SAD je uhapšeno, jer su se bavili špijuniranjem i bili povezani sa terorizmom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here