Banjalučani još čekaju Nimfomanku

0
1066

Kontroverzni film Larsa fon Trira “Nimfomanka” od četvrtka će biti na repertoaru kina “Meeting Point” u Sarajevu, a zasad nije poznato da li će ovo ostvarenje, koje je podiglo mnogo prašine, biti prikazivano i u Banjaluci.

Prema riječima Marine Popović, portparola multipleksa “Palas” u Banjaluci, zasad nemaju ovaj film u programu, što ne znači da u nekom narednom periodu on neće biti na redovnom repertoaru ovog bioskopa.

“Ne obaziremo se mnogo na prašinu koju podiže ovaj film. Fon Trir je poznati reditelj, ali mi trenutno imamo mnogo filmova, te ‘Nimfomanka’ iz tog razloga još nije na našem repertoaru”, istakla je Popovićeva.

Najpoznatiji provokator filmske industrije u ovom filmu se bavi seksualnim razvojem žene, odnosno prati samodeklarisanu nimfomanku koja svoja seksualna iskustva prepričava slučajnom prolazniku.

Glavna uloga povjerena je Šarlot Ginzburg i Stejsi Martin, koje tumače Džoi u različitim periodima života. U glumačkoj ekipi su i Džejmi Bel, Kristijan Slejter, Stelan Skarsgord, Vilijam Defo, Uma Turman.

Banjalučani još čekaju Nimfomanku

Reditelj je film podijelio u dva dijela, a cjelokupna verzija svjetsku premijeru je imala u februaru na Berlinskom filmskom festivalu.

U drugom dijelu filma Džoi nastavlja pripovijedati svoju životnu priču ostarjelom Seligmanu, koji ju je pretučenu našao nedaleko od svoje kuće, gdje ju je potom odveo na oporavak. Drugi dio hronološki prikazuje kasnije događaje iz njenog, uglavnom seksom diktiranog života, koji su je, na kraju, i doveli do Seligmana.

Koliko je kontroverzno ovo ostvarenje možda najbolje govori podatak da je “Nimfomanka” zabranjena za prikazivanje u kinima u Rumuniji i Turskoj. Film je u Rumuniji zabranjen pod opravdanjem da je “neprikladan za prikazivanje”, što su distributeri ocijenili kao akt bez presedana u Evropi, nakon čega je odluka o zabrani povučena.

PODIJELI