Banjaluka dobija novi azil za pse

0
664
Grad Banjaluka trebalo bi uskoro da dobije novi azil za pse i to u sklopu Razvojno-edukativnog centra Manjača, kojim upravlja Centar za razvoj poljoprivrede i sela, potvrdili su za Nezavisne u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim riječima, za tu namjenu je raspisana javna nabavka u iznosu od 100.000 KM i čim se ona okonča i bude izabran izvođač radova, počeće izgradnja.

– Sredstva će biti utrošena za izgradnju ograde, boksova, septičke jame i upojnog bunara – rekli su u ovom odjeljenju i dodali da će azil biti građen na površini od 21.000 kvadratnih metara, a da planirani kapacitet iznosi 120 pasa.

Trenutno u gradu postoji prihvatilište za napuštene pse u Ramićima, koje je kao privremeno sklonište napravljeno pored deponije i već dugo ima problema s nedostatkom prostora za smještaj životinja bez nadzora.

Prije više od deset godina pokrenut je postupak izgradnje novog azila i određena je lokacija u Motikama, a ove godine odlučeno je da bude izgrađen na Manjači.

– Od planirane prvobitne lokacije za izgradnju azila za pse u Motikama se odustalo zbog nepostojanja infrastrukturne mreže, više upućenih peticija stanovnika Mjesne zajednice Motike protiv izgradnje i mnogih drugih razloga – istakli su u Odjeljenju.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, najveći razlog povećanja broja pasa lutalica na ulicama je neodgovorno vlasništvo.

– Projekat sterilizacije koji sprovodi “Dogs Trust” daje dobre rezultate u pogledu smanjenja broja pasa lutalica – rekli su u Odjeljenju.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, istakao je da su u sklopu ekonomskog dvorišta u REC Manjača pronašli prostor koji su kandidovali gradu i na kojem će biti građen azil za pse.

– Mi smo uradili projekat i zajedno s prihvatilištem i karantinom za životinje izdvojili dva objekta. Prema informacijama koje imam, grad će kroz prvi javni poziv urediti i pripremiti azil, a u narednoj kalendarskoj godini ući će u izgradnju prihvatilišta i karantina za životinje – rekao je Ilić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here