Zastava kraljevine Italije istaknuta na muzeju u Rijeci

0
267

Dva lica istakla su zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovoj palati u Rijeci, gdje je danas Pomorski i istorijski muzej, u kojem se otvara izložba povodom sto godina od italijanske okupacije tog grada.

Kako navodi hrvatska policija, ta lica su privedena, zastava je uklonjena, a zaplijenjeno je nekoliko propagandih letaka.

Organizatori postavljanja italijanske zastave objavili su na “Tviteru” da je riječ o počasti Gabrijelu d`Anunciju, koji je prije sto godina ušao u Rijeku.

D`Anuncija danas, kako navode hrvatski portali, slave fašisti, jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvi period Musolinijeve vladavine Italijom.

Italijanska grupa koja sebe naziva “Vodoinstalateri” organizovala je postavljanje nekadašnje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palatu, koja je danas sjedište Pomorskog i istorijskog muzeja grada Rijeke.

– Na stotu godišnjicu zauzimanja Rijeke htjeli smo pokazati da, kao i u to vrijeme, ima Italijana koji se ne predaju. Željeli smo pokazati da još ima Italijana koji ne prihvataju da ih predstavlja marionetska vlada koja ne brani nacionalne interese – navodi se u njihovoj objavi.

Oni poručuju da je “danas više nego ikad potrebno ponovno zapaliti baklju koju su 12. septembra 1919. zapalili veliki ljudi, poput D`Anuncija i drugih hrabrih nepoznatih boraca”, prenosi “Indeks”.

Hrvatski portali navode da je D`Anuncijo svojim pohodom na Rijeku 1919. godine označio početak italijanske okupacije koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here