Banjaluka: Inovacije mladih Prnjavorčana privukle pažnju

0
963
Бањалука - отворена изложба "Иност младих 2018"

Softveri za različite namjene, magični klavir, ljekoviti preparati, fitnes stolica, neobične lampe i fontane, didaktičke igračke za djecu su samo neke od inovacija koje su predstavili mladi u Domu omladine.

Iako imaju različita interesovanja, sve ih kažu, povezuje ljubav prema novom i nepredvidivom, a inovacije su baš takve.

Omer iz Bijeljine predstavio je magični klavir, a Banjalučanin Luka patent pametni raspored časova koji će svakom srednjoškolcu itekako koristiti.

Posebnu pažnju posjetilaca INOSTA privukla je solarna sušara voća koja je stigla iz Prnjavora, a rad je vrijednih učenika srednjoškolskog centra “Ivo Andrić”. Na tom projektu proveli su preko 100 časova, priča njihov profesor Ilija Golić.

350 eksponata i preko 500 izlagača iz svijeta i regiona dokazuju da je INOST za 20 godina postojanja izrastao u respektabilnu manifestaciju. Energija i ideje su najvažniji, a država će i dalje inovatorima pružati svoju pomoć, obećavaju u Ministarstvu nauke i tehnologije.

Banjaluka je grad univerziteta i brojnih srednjih škola, grad mladih i zato se mladima mora pružiti prilika da stvaraju, kaže prvi čovjek Banjaluke.

Fabrike i firme je lako organizovati jer je to kaže, samo pitanje finansija, ono što je najskuplje je ideja.

Na Inostu su se predstavili i izlagači iz Rusije, Rumunije, Francuske, Italije, Maroka, Indije i Amerike. Lijepo je dobijati nagrade i pohvale za svoj rad, ali su razmjena iskustava i druženje ipak najvažniji, poručuju mladi inovatori.

atv

PODIJELI