Banjaluka pod najezdom stršljenova

0
1016
Banjaluka je ovog ljeta pod pravom najezdom stršljenova. Radnici “Eko-bela” koji se bore sa ovom napasti su svakodnevno na terenu. Danas ih zatičemo u banjalučkom naselju Starčevica, gdje su uklanjali gnijezda u dvije susjedne kuće.

U ovom preduzeću ističu da je klima kod nas postala slična suptropskoj, što je prikladno za insekte.

“Mikroklimatski uslovi su bili takvi da smo imali red kiše, red sunca, nismo imali uopšte proljeća. Direktno smo ušli u ljeto. Samim tim se brojnost toliko povećala, da smo u zadnja tri mjeseca imali 20-30 intervencija samo na stršljenovima i osovima”, kaže Vladimir Šušnjar, direktor preduzeća “Eko-bel”.

Voćke su ove godine vrlo dobro rodile, što je još jedan od razloga za povećan broj stršljenova, ocjenjuje Šušnjar. U banjalučkom Domu zdravlja kažu da im u ambulante svake godine dolazi sve više ljudi sa ubodom stršljena. Početkom juna, jedan ubod je bio koban za 42-godišnjeg Banjalučanina. Za one koji nisu alergični, doktori poručuju da, uglavnom, osim oteklina nema velikih problema.

“Ubod bilo kojeg insekta može izazvati anafilaktičku reakciju, može ugroziti život pacijenta. Naravno, ako je pacijent alergičan na ubod ose, onda je ubod stršljena gotovo pa smrtonosan ako se brzo ne reaguje, u najkraćem mogućem roku – reda veličine od nekoliko minuta”, rekao je Rade Dujaković, porodični doktor u Domu zdravlja Banja Luka.

Doktori alergičnima preporučuju da je za njih najbolji vid prevencije – zaobilaženje mjesta gdje stršljenovi žive u širokom luku. Što i nije tako lako, jer ovi insekti za gnijezda često biraju mjesta nedaleko od ljudi. Iz preduzeća koja se bave dezinsekcijom, apeluju na građane da sami ne pokušavaju da uklanjaju gnijezda – jer to često zna loše da se završi.

PODIJELI