Banjaluka: Radojičić kandidat za gradonačelnika?

0
1061

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke biće Igor Radojičić, potvrđeno je Pressu iz više izvora u vrhu ove stranke, a njegovo ime moglo bi biti i zvanično objavljeno već u subotu, kada će u Banjaluci biti održana gradska konferencija kojoj će prisustvovati i lider stranke Milorad Dodik.

Unutar ove stranke, ali i koalicije SNSD-DNS-SP još traju razgovori o kandidatima za sve opštine i gradove u RS, a nastoji se postići saglasnost da vladajući blok u svim lokalnim zajednicama ima zajedničke kandidate. Međutim, dogovor je još daleko. Kada je u pitanju Radojičićeva kandidatura, za nju postoji velika podrška, kako unutar SNSD-a, tako i cijele koalicije.

– Dosadašnja praksa SNSD-a je bila da do posljednjeg trenutka čeka s objavom svojih kandidata. Dio stranke smatra da to treba uraditi i ovaj put i sačekati da prvo opozicione stranke saopšte svoje kandidate. Međutim, dobar dio se zalaže da se ranije izađe sa Radojičićevom kandidaturom, a neki smatraju da bi to trebalo saopštiti već 12. marta, u subotu, kada će u Banskom dvoru u Banjaluci biti održana Gradska konferencija SNSD-a Banjaluka. Banjaluku će svi “napadati”, a razmišljanje opozicije je da im je jedino to ostalo da naprave veliku štetu SNSD-u – kazao je za Press izvor iz vrha ove stranke.

Iako se u posljednje vrijeme spekulisalo da bi kandidaturu za Banjaluku mogao obnoviti i bivši gradonačelnik Dragoljub Davidović, sagovornik Press-a objašnjava da to trenutno nije opcija, ni za njega niti za stranku.

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić za Press je potvrdio da su u toku razgovori u stranci, ali i među članicama vladajuće koalicije o nastupu na predstojećim lokalnim izborima.

– Moj lični stav je da ne treba još dugo čekati s objavljivanjem imena kandidata za Banjaluku – istakao je Vasić.

Za razliku od opozicionog Saveza za promjene koji bi za desetak dana trebalo da objavi dogovor kako su stranke podijelile lokalne zajednice, u bloku SNSD-DNS-SP još nisu ni blizu dogovora.

– Stranačka rukovodstva su najavila da bi mogli izaći sa zajedničkim kandidatima, međutim, od te inicijative nije se dalje otišlo. Dogovor o kandidatima sigurno neće biti postignut do kraja ovog mjeseca. Još dug put je pred nama – kazao je za Press dobro upućen izvor.

Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac takođe je potvrdio da stranački razgovori još ne ulaze u završnicu, ali da postoji okviran dogovor da njegova stranka dobije osam-devet opština.

Petrović: Tek će se čuti

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović je podsjetio da odranije postoji načelna opredijeljenost da SNSD, DNS i SP imaju zajedničke kandidate u svim opštinama i gradovima Srpske.

– Obavili smo preliminarne razgovore i dogovore, a detaljna raspodjela će tek uslijediti. Kao što se može vidjeti, imaćemo zajedničkog kandidata za Bijeljinu, a o ostalim mjestima ćemo odlučivati kako to situacija bude nalagala – dodao je Petrović.

press rs
PODIJELI