Sastali se Putin i Nikolić: Rusija razumije “ponašanje Srbije u međunarodnim odnosima”

0
956

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je ocijenio da se odnosi dvije zemlje uspješno razvijaju i čestitao srpskom predsjedniku na nagradi Fonda jedinstva pravoslavnih naroda rekavši da je srpski predsjednik zaslužio to priznanje.

Putin je izrazio očekivanje da će premijer Rusije Dmitrij Medvedev uskoro posjetiti Beograd.

“Nadam se da ćemo analizirati aktuelnu pozitivnu agendu međusobnih odnosa Rusije i Srbije. S tim u vezi želim da podsjetim na posjetu srpskog premijera Rusiji prošle jeseni, kao i na planiranu posjetu ruskog premijera Srbiji u najskorije vrijeme. Nadam se, u najskorije vrijeme”, rekao je Putin na početku sastanka, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin je ocijenio da su odnosi dvije zemlje dobri i da dvije zemlje povezuju mnogi zajednički istorijski događaji.

Ruski predsjednik je istovremeno čestitao Nikoliću na nagradi Fonda jedinstvena pravoslavnih naroda, istakavši da predsjednik Srbije čini mnogo na zaštiti i popularizaciji pravoslavne tradicije i vrijednosti.

“To znam i lično, vise puta smo u povjerenju o tome svemu razgovarali”, dodao je Putin, ocijenivši da je nagrada zaslužena.

Nikolić je zahvalio Rusiji na hrabrosti u borbi protiv takozvane Islamske države.

On je zahvalio i na tome što Rusija razumije “ponašanje Srbije u međunarodnim odnosima”.

“I za tu hrabrost koju je Rusija ulila drugim državama svojom borbom protiv takozvane Islamske države”, rekao je Nikolić.

Nikolić danas završava dvodnevnu posjetu Rusiji.

Pres služba Kremlja je ranije navela da će dva predsjednika tokom sastanka razgovarati o trenutnom i budućem razvoju strateškog partnerstva između Rusije i Srbije, te razmijeniti stavove o ključnim aspektima dalje saradnje u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi, prenio je Tas s.

Putin i Nikolić će se osvrnuti i na aktuelna pitanja na međunarodnom i regionalnom planu.

Predsjedniku Nikoliću uručena je juče u Moskvi nagrada Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, a on je tom prilikom poručio da to priznanje razumije kao potvrdu svega što je Srbija do sada učinila, ali i kao obavezu za budućnost.

Nagradu mu je uručio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril koji je rekao da je Nikolić “čitavim životom i dijelom dokazivao vrline pravoslavlja i veliko prijateljstvo i bratstvo sa Rusijom”.

tanjug
PODIJELI