Bara Tišina kod Šamca – oaza mira i zadovoljstva

0
751
Opština Šamac, koja ima malo više od 19.000 stanovnika, dobila je svoju oazu mira – baru Tišina, mjesto gdje će turisti dolaziti i uživati u blagodetima prirode i raznovrsnosti razne flore i faune, ptica i riba.

Vlada Republike Srpske donijela je 26. septembra odluku kojom se močvarno-barski kompleks Tišina proglašava zaštićenim staništem četvrte kategorije.

Tišinu čine močvare i bare – Mala Tišina, Velika Tišina /prema kojoj je cijeli kompleks i nazvan/, bara Odmut i povremeni vodotok Žandrak.

Ovaj kompleks predstavlja jednu od malobrojnih kontinentalnih prirodnih bara i močvara u plavnom području rijeke Save koja je značajan faktor hidrološke stabilnosti i zaštite od poplava.

Kompleks je i važno stanište za brojne vrste biljnog i životinjskog svijeta, od kojih se mnoge nalaze u dodacima EU Direktive o staništima i Direktive o pticama.

Predsjednik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke Јovica Sjeničić kaže da je opština Šamac baru Tišina proglasila za prirodnu rijetkost još 1985. godine, međutim, taj status je izgubila nakon raspada SFRЈ.

Od 2000. ponovo je razgovarano o njenoj zaštiti kroz neke projekte, ali tek 2017. godine, inicijativom Društva, zvanično su pokrenute aktivnosti za proglašenje zaštićenog područja i utvrđivanje trenutnog stanja biljnog i životinjskog svijeta.

Opština Šamac usvojila je inicijativu jednoglasno i uputila Zavodu za zaštitu prirode i resornom ministarstvu, koji su donijeli Akt o zaštiti, objašnjava Sjeničić.

Bara Tišina je jedna od lokacija koje su bile predmet istraživanja naučnika još za vrijeme Austrougarske. Istraživali su je i poznati njemački botaničar Oto Sentner, hidrobiolog Đorđe Protić, te botaničarka Željka Bjelčić.

Svi njihovi rezultati govore da je riječ o vrijednom i nauci zanimljivom području.

To je posljednja očuvana močvara uz Savu u Srpskoj i BiH. Ona je stanište mnogim ugroženim vrstama ptica /oko 130 vrsta/, vodenim biljkama /175 vrsta/, ribama /20 vrsta/…

– Ovakva područja su važna za ublažavanje klimatskih promjena, poplava i prečišćavanje vode, a, istovremeno, omogućavaju razvoj turizma za fotografe, izletnike i ribolovce – kaže Sjeničić za Srnu.

Pravnom zaštitom bare Tišina dobija se prilika za razvoj i ulaganje u obnovu ovog područja, a, istovremeno, i za kvalitetniji život mještana.

Aktom o zaštiti, zaštićeno je područje od oko 200 hektara, od čega je oko 30 odsto u vlasništvu Republike Srpske i to je stroži režim zaštite /vodene površine/, a 70 odsto zemljišta je u privatnom vlasništvu – to su većinom poljoprivredne površine.

– Dolazi do promjena u smislu upravljanja i revitalizacije narušenih dijelova ekosistema. Imamo više prilike za čišćenje otpada, za uklanjanje miniranih područja i za obnovu narušenih dijelova tog područja – navodi Sjeničić.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Vedrana Mihaljčić napominje da je 2017. godine banjalučko Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta podnijelo inicijativu opštini Šamac za pokretanje zaštite područja bare Tišina.

Ona najavljuje da će opština Šamac u naredne dvije godine usvojiti program upravljanja tim područjem.

PODIJELI