Bečki Novogodišnji koncert ove godine bez publike, svi balovi otkazani

0
337
Tradicionalni bečki Novogodišnji koncert će biti održan ove godine ali bez publika, a što se tiče sezone balova u austrijskoj prestonici pandemija koronavirusa je za njih bila fatalna.

Bečke institucije bile su medju prvima u Evropi koje su se ponovo otvorile početkom juna poslije proljećne izolacije zbog koronavirusa. Austrija je željela da sačuva svoje muzičko bogatstvo po kome je poznata, ali od novembra glavni grad od 1,8 miliona stanovnika je u raznim nivoima izolacije, i u njemu vlada tišina. Samo jedan koncert, međutim nesumnjivo najsimboličniji od 15.000 koncerata programiranih godišnje prije pandemije će ipak biti održan u ovoj posebnoj prazničnoj sezoni u eri pandemije. Novogodišnji koncert posvećen dinastiji Štraus prenosi se u više od 90 zemalja za 50 miliona televizijskih gledalaca. A za one koji imaju privilegiju da mu prisustvuju u pozlaćenoj sali Muzikferajna izvlači se lutrija početkom godine.

Ovog 1. januara muzičari pod dirigentskom palicom Italijana Rikarda Mutija će nastupiti pred praznom salom, prvi put od kada je uspostavljeno održavanje koncerta 1939. godine. Da bi se nadomjestila tišina, posebno uočljiva poslije žustre polke, javna televizija ORF prenosiće direktno aplauze gledalaca, 7.000 ljudi će tim putem moći da dijele oduševljenje iz svojih dnevnih soba.

“Otkazivanje bi poslalo užasan signal cijelom svijetu”, rekao je za Frans pres krajem oktobra Danjel Frošauer, direktor Filharmonijskog orkestra u trenutku kada se zbog velikog porasta broja zaraza strahovalo da će se to desiti.

On je smatrao da je naprosto nezamislivo odreći se tog prestižnog koncerta. Foršauer se od proljeća angažuje da se koncert ne otkaže, čak kod kancelara Sebastijana Kurca. Bečka filharmonija je za Austriju isto što i fudbal za Nemačku, govorio je on.

Isticao je da tokom nekoliko mjeseci kada su mjere bile ukinute u Filharmoniji nikad nisu imali žarište infekcije, da su se redovno testirali i da je publika bila vrlo disciplinovana, nosila maske i držala distancu. Dok će se Bečki novogodišnji koncert održati, to nije moglo da se omogući za 450 balova koji obično razveseljavaju austrijsku zimu od novembra do februara.

To je tradicija koja potiče iz XVIII vijeka kada su balovi iz dvorca Habzburga prestali da budu rezervisani samo za aristokrate.

Sezona 2019/20 privukla je pola miliona posetilaca, od kojih je 55.000 došlo iz inostranstva, uz prosječne troškove od 290 evra po osobi. To je dakle 150 miliona evra koji su izgubljeni ove godine, rekao je Norbert Ketner, direktor Turističke kancelarije Beča. Pored tog finansijskog aspekta, balovi su simbol bečkog načina slavlja, miješajući nostalgiju za zlatnim dobom austrijske prestonice i vrlo prazničnu atmosferu.

Poslije pada broja noćenja u Beču od više od 70 odsto na godišnjem nivou izmeću januara i novembra 2020. Ketner vidi u koncertu Filharmonije pozitivnu poruku da se stavi tačka na užasnu godinu za kulturu, ekonomski pokretač Beča. On već poziva turiste da se vrate, pominjući da moraju da budu realistični, navodeći da se može očekivati normalizacija oko leta 2021. godine ali da ništa nije garantovano.

tanjug

PODIJELI