BiH – “DM” marketi: IZ PRODAJE POVUČENA “ALNATURA” KAŠA OPASNA ZA BEBE

0
1691

Nakon pronalaska tragova štetnog tropanskog alkaloida, “DM” marketi su iz prodaje povukli cijelu seriju proizvoda “Alnatura” kaša od četiri vrste žitarica u pakovanju od 250 grama i rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine, kako bi se isključili mogući zdravstveni rizici za dojenčad i bebe.

Kupci se upozoravaju da, ukoliko posjeduju ovaj proizvod, prestanu sa njegovom upotrebom, te mole da ga vrate u bilo koju “DM” prodavnicu za što će dobiti povrat novca u punom iznosu, saopšteno je iz “DM” marketa.

Tropanski alkaloid je prirodan sastojak koji se nalazi u pojedinim biljkama i služi za odbranu od štetočina. Biljke sa tropanskim alkaloidom mogu se pronaći na poljoprivrednim površinama na kojima se uzgajaju žitarice.

Prilikom žetve njihove sjemenke mogu biti pokupljene zajedno sa žitaricama i dospjeti u namirnice. Ove sjemenke se nakon žetve sortiraju i uklanjaju, ali zahvaljujući modernim laboratorijskim analizama u namirnicama mogu biti pronađeni i njihovi najmanji tragovi.

Negativni učinci atropina ogledaju se u poremećaju nervnog sistema, kao što su ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne kesice.

Može doći i do proširenja i paralize zjenica, poteškoća govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suve i tople kože, a kod djece dolazi i do povišene temperature. /SRNA/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here