Prnjavor- Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu pogona za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena

0
1431

U prnjavorskom Domu kulture danas je održana Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu pogona za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena periodotita na lokalitetu Ljubić, eksploatacione površine 39,60 hektara.

Diskusiji su prisustvovali mještani Vijačana i područja koje gravitira ovom dijelu opštine Prnjavor, te predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje i inspekcijske poslove opštine Prnjavor, a Studija je prezentovana od strane predstavnika republičkog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.Prisutni su bili i predstavnici investitora “MG Mind” d.o.o. Mrkonjić grad, radna jedinica “MG PUTEVI” Prnjavor.

Mještani su imali mnogobrojne primjedbe na dosadašnji način eksploatacije kamena iz Ljubića.
Milan Petrović, član Savjeta MZ Donji Vijačani, istakao je da mještani nisu protiv izgradnje auto puta, ali da se mora poštovati i njihova imovina i regionalni putevi, naročito putni pravac od Prnjavora prema Vijačanima.
“Posebno su u lošem stanju mostovi preko riječica koje svakodnevno koristimo i zato tražimo da se što prije sanira pričinjena šteta inače ćemo morati pristupiti rigoroznijim mjerama, odnosno blokirati te putne pravce” ističe Petrović.

Tehnički rukovodilac kamenoloma Ljubić, Saša Pantoš, mišljenja je da se na današnjoj raspravi moglo čuti više negativnih stavova prema transportu, nego direktono vezanih za kamenolom i njegovog uticaja na životnu sredinu, te dodao da se zakonski propisi moraju ispoštovati.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Prnjavor predloženo je novo uzorkovanje i analiza vode vodoplava i Drenovice zbog, kako kažu, odstupanja i nelogičnosti u rezultatima, te prijedlog da se preispita određena zona namjene u smislu dozvoljenog intenziteta buke, a dati su i prijedlozi na mjere zaštite voda iz razloga značaja istih jer su vode sliv vodozahvatnog područja jezera Drenova. /R.P./

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here