BiH dužna MMF-u 560 miliona KM

0
727

Trenutni dug Bosne i Hercegovine prema Međunarodnom monetarnom fondu je oko 560 miliona konvertibilnih maraka.

Po podacima Centralne banke BiH, gotovo polovina tog duga, odnosno nešto više od 261 milion KM, odnosi se na još neotplaćeni dio četvrtog stendbaj aranžmana koji je BiH odobren u septembru 2012. godine.

Bosna i Hercegovina je do sada otplatila nešto više od 311 miliona duga po tom aranžmanu u specijalnim pravima vučenja ili oko 733,4 miliona KM, a ratu je posljednji put platila prije 2. jula. Po planu otplate, ovaj aranžman BiH treba potpuno da otplati u julu naredne godine. Prethodna tri stendbaj aranžmana sa MMF-om BiH je već otplatila.

Nakon što otplati i četvrti stendbaj aranžman, BiH tek treba da počne da otplaćuje i dug od skoro 299 miliona KM koje je do sada povukla po osnovu proširenog finansijskog aranžmana sa MMF-om. Ovaj aranžman se, kao i stendbaj aranžman, odobrava zemljama koje su suočene sa poremećajima u platnom bilansu.

Ovaj aranžman za Bosnu i Hercegovinu je odobren u septembru 2016. godine, kada je data mogućnost da BiH može da povuče čak nešto više od 443 miliona u specijalnim pravima vučenja ili nešto više od milijardu maraka, a BiH tu mogućnost može da iskoristi do septembra 2019. Otplata ovog aranžmana onda počinje u martu 2021. godine i trajaće do februara 2028.

(Srpskainfo.com)

PODIJELI