BiH TONE U JOŠ DUBLJU AGONIJU Nastavljena prepucavanja oko potpisanog sporazuma

0
344

Dok iz SNSD upozoravaju da se Sporazum o formiranju Savjeta ministara na nivou institucija BiH mora ispoštovati kako BiH ne bi potonula u još dublju agoniju, opozicionari Srpske poručuju da je lider ove partije već prihvatio saradnju s NATO savezom, ali da ne smije to da saopšti.

Pomenuti sporazum već danima diže prašinu u cijeloj BiH, a posebno Republici Srpskoj. U SNSD i dalje imaju jasan stav, što je ponovio i potpredsjednik ove partije Nikola Špirić.

On tvrdi da izbjegavanje primjene sporazuma, koji su postigli lideri SNSD Milorad Dodik, SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović, uvlači BiH u još dublju agoniju i još veći ćorsokak.

– Posebno je sporno da nikada Republika Srpska poslije Dejtona i srpski narod nisu dobili tako ružnu poruku iz Sarajeva u smislu da se ne računa na Republiku Srpsku i Srbe kao konstitutivni narod, da se ne poštuje izborna volja srpskog naroda, što će reći da su Srbi dobili poruku da se okrenu sebi i Republici Srpskoj – rekao je Špirić.

On kaže da je zadatak svih koji rade u institucijama BiH da taj ignorantski stav ne dozvole, jer ne smije se shvatiti da je formiranje vlasti opšta borba za vlast zbog vlasti, nego radi projektovanja budućnosti i okretanja ka Republici Srpskoj i nedozvoljavanja da se derogiraju institucije i nadležnosti Srpske.

S druge strane, lider PDP, Branislav Borenović, tvrdi da je sada, nakon što cijelu sedmicu nakon potpisivanja nema odluke Predsjedništva BiH o mandataru niti je zakazana sjednica Parlamenta BiH, ipak mnogo jasnije šta je suština tog dogovora.

On je prozvao lidera SNSD da je, kako se čini, prihvatio saradnju s NATO savezom, ali ne smije to da saopšti.

– Moguće je da sada pokušava ući u Savjet ministara i odugovlačiti s provođenjem dogovora s Izetbegovićem i Čovićem, što bi bilo suviše naivno – istakao je Borenović.

Ćeranić: NATO vrata su zatvorena

Sporni sporazum komentarisao je i dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci, Predrag Ćeranić, koji je za RTRS rekao da su svi protiv opcije ulaska u NATO pakt, tako da su za NATO vrata zatvorena, i kada je u pitanju Srbija, ali i BiH.

Ćeranić je naglasio da su ostale priče spekulacija, borba za vlast, koje opozicione partije nastoje da manifestuju i iskoriste.

(Srpskainfo)

PODIJELI