Mitovi plaše nove mame

0
477

Dijete mi je pokisnulo i dobilo upalu pluća, tu rečenicu često od majki čuju dobojski pedijatri, koji se, kažu, i u 21. vijeku moraju boriti sa zabludama koje su na Balkanu duboko ukorijenjene.

“Da bi dobilo upalu pluća, dijete mora da ima virusnu ili bakterijsku infekciju. Neće od kiše dobiti upalu pluća”, kaže Slaven Krajina, pedijatar u ovdašnjem Domu zdravlja, te dodaje da se svakodnevno susreću sa nedoumicama i zabludama majki ne samo kada je riječ o zdravlju djeteta, nego i o higijeni, previjanju, ishrani.

Na naše pitanje čega se mlade majka najviše plaše, daje zanimljiv odgovor.

“Svega i svačega, ako je u pitanju prvorotka. Međutim, ako su drugorotke ili trećerotke, te majke su najčešće iskusne, tako da su tu i strahovi manji. Jedna od najboljih definicija zablude, koju sam čuo od profesorice Aide Jovanović, jeste: ‘Zabluda je niz netačnih informacija koje se prenose s koljena na koljeno, a podstaknute netačnim činjenicama’. Mi se s tim svakodnevno susrećemo”, istakao je Krajina.

Prije nego što dođu kod pedijatra, žene moraju da prođu kroz porodilište u bolnici “Sveti apostol Luka” u kojoj svoje mališane donose na svijet, a u kojoj su takođe navikli na to da buduće majke u panici prosipaju “bisere”.

“Panika mora biti prisutna, je l’ tako? Čovjek koji se ne boji nepoznatog ne mogu reći da nije normalan, ali nije prirodno da se ne bojite ničega kad dođete u naše porodilište. Vrlo brzo ćemo krenuti s tim epiduralnim porođajima zajedno s našim kolegama anesteziolozima, tako da ćemo i na taj način omogućiti da se ta bol smanji i nestane”, izjavila je Gordana Sredanović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Ona je dodala da se u dobojskom porodilištu bilježi porast broja poroda u odnosu na isti period prošle godine, odnosno gotovo 90 ih je više, pa se tako do sada 750 majki porodilo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Blagi porast broja porođaja može imati veze s tim da porodilje iz drugih gradova dolaze u Doboj da se porode, smatra Olivera Nedić, predsjednica Udruženja “Budućnost 4+”. Generalno se, kaže, ne primijeti povećanje broja najmlađih sugrađana, a kao ilustraciju navodi da je samo pet članica Udruženja rodilo četvrto dijete u 2019.

“Do takvog prividnog porasta broja porodilja statistički bi mogla dovesti činjenica da derventsko porodilište više ne ispunjava uslove i da i odatle dobijamo određeni broj porodilja. Znači, mi u RS imamo 15 do 20 porodilišta i ako samo negdje nisu zadovoljeni uslovi, povećava se sukcesivno broj u regionalnoj bolnici Doboj”, rekla je Nedićeva, inače majka petoro djece, te dodala da bi voljela da se optimistični pokazatelji mogu potvrditi.

(Nezavisne)

PODIJELI