Bijela kuća tražila od Pentagona opcije napada na Iran

0
421

Savjet za nacionalnu bezbjednost Bihele kuće zatražio je od Pentagona da iznese opcije napada na Iran, nakon što je u Bagdadu, prestonici Iraka, grupa ekstremista povezanih sa Teheranom minobacačima napala diplomatski kvart u kojem se nalazi Ambasada SAD, objavio je američki list „Volstrit džurnal“, prenosi Rojters.

Citirajući neimenovane aktuelne i bivše američke zvaničnike, novine navode da je zahtjev Saveta za nacionalnu bezbjednost, na čijem čelu je Džon Bolton, izazvao duboku zabrinutost zvaničnika Ministarstva odbrane SAD i Stejt departmenta.

Navodi se da je Pentagon postupio po zahtjevu, ali da nije poznato da li su opcije napada na Iran iznijete Bijeloj kući, niti da li je američki predsjednik Donald Tramp znao za to.

List navodi da je odluka da se traže opcije za napad na Iran izazvana incidentom u septembru prošle godine, kada su tri minobacačke granate pale na diplomatski kvart Bagdada, pri čemu niko nije povrijeđen.

Rojters navodi da državni sekretar SAD Majk Pompeo nije komentarisao tu vijest, iako su mu novinari to tražili, kao i da su portparolka Stejt departmenta i portparol Pentagona odbili to da komentarišu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost ipak je dao izjavu za „Volstrit džurnal“, prenio je Tanjug.

„Mi nastavljamo sa razmatranjem statusa našeg osoblja nakon pokušaja napada na našu Ambasadu u Bagdadu i naš Konzulat u Basri. Mi ćemo razmotriti pun opseg opcija kako bismo sačuvali njihovu bezbjednost i naše interese“, rekao je portparol.

PODIJELI