Bijela kuga i iseljavanje prazne učionice

0
287

Da ni pandemija virusa korona nije stala na put porodicama koje u potrazi za boljim životom odlaze da rade u neku od, uglavnom, evropskih zemlja, najbolje pokazuje najnoviji podatak statističara da je za godinu dana iz škola u Srpskoj ispisano 460 osnovaca koje su obrazovanje nastavili u inostranstvu.

Prema biltenu Republičkog zavoda za statistiku, od 1. septembra 2019. do 31. avgusta 2020. godine školu u Srpskoj su promijenila 1.464 đaka, od čega se trećina njih odselila u inostranstvo, dok su ostali prelazili u druge škole unutar BiH.

Osnovne, a samim tim i srednje škole u Srpskoj već godinama bilježe pad broja upisane djece, a negativan prirodni priraštaj glavni je krivac za takvo stanje, što potvrđuje i bilten o osnovnom obrazovanju, prema kojem je školske 2016/2017. godine u klupe sjelo 92.312 đaka, dok je prošlog septembra upisano 86.435 učenika.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Predrag Račanović kaže da se broj učenika konstantno smanjuje, a problem je posebno izražen u manjim sredinama.

– To kad nas postaje hronični problem. U deset područnih škola ove regije lani nije upisan nijedan prvačić, dok odliv učenika ne jenjava. U inostranstvo odlaze čitave porodice sa ovog područja – kazao je Račanović.

Dodao je da su u tekućoj godini na području grada Bijeljine upisana 824 prvačića, dok su na nivou ove regije u prvi razred upisana 982 djeteta.

Po dokumenta za ispis, prema podacima Zavoda za statistiku, protekle školske godine su mahom dolazi roditelji đaka trećeg, četvrtog i petog razreda, a prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor Zdravka Budimira, trend odliva osnovaca u inostranstvo nastavljen je i u ovom dijelu Srpske.

– U posljednjih nekoliko godina ovaj problem je posebno izražen. U pojedinim školama kad ode jedan učenik nastavnici imaju problema sa ispunjavanjem norme, a zamislite tek kada ode njih više. Odjeljenja su sve manja, a posljedice će biti još veće – kazao je Budimir.

Demograf Aleksandar Čavić kaže da je, između ostalog, bijela kuga uzrok sve manjeg broja đaka u Srpskoj.

– Svaka nova generacija je malobrojnija od prethodne. Prognoze nisu optimistične ni za naredni period. S druge strane, radno sposobni stanovnici, zajedno sa svojim porodicama, mahom napuštaju ognjište – kazao je Čavić.

Dodao je da BiH i Srpska imaju ekstremno staro stanovništvo, te da se u pogledu prosječne starosti stanovništva nalaze na začelju Evrope.

– Posljednja generacija “bebi-buma” na ovom području trenutno odlazi u penziju. To su generacije koje su višestruko brojnije od ovih koje se trenutno rađaju – kazao je Čavić.

Odustajanje

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 1. septembra 2019. do 31. avgusta 2020. godine od osnovnog obrazovanja odustala su 24 učenika. Najviše učenika školu je, kako je navedeno u biltenu, napustilo iz ličnih razloga, zatim lošeg uspjeha i socijalnih razloga. Najmanje đaka ruke od osnovnog obrazovanja diglo je iz ekonomskih razloga.

/Glas Srpske/

PODIJELI