BIJELI MANTILI ZBIJAJU REDOVE – Doktore naljutile izjave premijera i ministra zdravlja

0
428

Strukovni sindikat doktora medicine RS javno izražava svoje nezadovoljstvo i protivljenje povodom zadnjih izjava prmijera i ministra zdravlja i socijalne zaštite da Vlada RS neće povećati plate i druge naknade radnicima u zdravstvu, prije nego što se predhodno ne izmire sva postojeća dugovanja javnih zdravstvenih ustanova koja prelaze iznos od milijardu KM.

– Ozbiljno upozoravamo Vladu RS da doktori medicine i drugi zdravstveni radnici i njihove porodice nisu odgovorni za nastala dugovanja i da neće dopustiti da zdravstveni radnici ponovo postanu žrtve raznih scenarija o navodnom zaustavljanju „krvarenja u zdravstvu“. Javno je poznato da zbog dugogodišnjih, neodgovornih i pogrešnih zdravstvenih politika doktori medicine i drugi zdravstveni radnici već duži vremenski period trpe teške posljedice prakse smanjenja zarada i nepravedenog ukidanja naknada za topli obrok i regres, kao i dugogodišnjeg faktičkog „rada na crno“ bez uplate obaveznih doprinosa, a što po standardima Međunarodne organizacije rada predstavlja kvalifikovani oblik nezakonite radne eksploatacije i posebno teško djelo iskorištavanja tuđeg rada – poručuju iz SSDM.
Naglašavaju da sprovođenje odluke o zamrzavanju plata sigurno dovodi do teških i vrlo štetnih posljedica koji će ozbiljno ugroziti održivost postojećeg sistema zdravstvene zaštite.

Iz SSDM su već uputili poziv predsjednicima svih sindikata koji djeluju u oblasti zdravstva na hitan konsultativni sastanak radi dogovora o zajedničkim sindikalnim mjerama i aktivnostima protiv odluke Vlade o zamrzavanju plata u zdravstvu.

(Srpskainfo)

PODIJELI