Bizarni trendovi srednjeg vijeka

0
228

Svako doba ima tendenciju da osuđuje običaje starijih generacija, njihova vjerovanja i tradiciju.

Uprkos tome, malo je era u ljudskoj istoriji koje su neobičnije od srednjeg vijeka. Hrana je bila bezukusna, sve je bilo prljavo i tokom većine tog perioda broj stanovništva je opadao. Ono o čemu se ne priča su bizarni trendovi koji su tada bili popularni.

Ovo su neki od njih:

1. Sud za životinje

Ukoliko se sumnjalo da je neka životinja prekršila zakon, ona bi išla na sud. Postoje zapisi sa barem 85 suđenja životinjama iz srednjeg vijeka. Najveći kršioci zakona su bile svinje koje su bile optuživane za odgrizanje dijelova tijela, pa čak i za proždiranje djece. Kazna je najčešće bila vješanje ili lomača. Godine 1386. optužene svinje su oblačili u kapute, rukavice, ljudsku masku i donje rublje tokom egzekucije.

2. Muška moda

Odjeća je bila vrlo bitna tokom srednjeg vijeka, pogotovo za elitu. To je bio način pokazivanja bogatstva i superiornosti nad siromašnima.  Mnogi trendovi su prošli kroz Evropu tokom ovog doba, a najupečatljiviji je bio muške cipele koje su bile šiljate i dugačke. Što je duža bila cipela, muškarac je bio bogatiji.

3. Vjenčanja

Većina onoga što se misli o brakovima tokom srednjeg vijeka je tačno. Rijetko su se sklapali zbog ljubavi, a najviše zbog političke i socijalne moći. Žene nisu imale pravo izbora. Muškarci i žene su se smatrali spremnima za brak sa 12 ili 14 godina, od onog momenta kada uđu u pubertet. Ceremonije su bile drugačije nego što su danas. Dozvola nije bila potrebna. Vjenčanja su se sklapala riječima, što je značilo da je bilo mnogo vjenčanja koja su obavljana na ulicama, u pabovima ili čak i u krevetima.

4. Razvodi

Parovi u Njemačkoj tokom srednjeg vijeka su nadmašivali današnje svađanje. Razmirice su se rješavale tučom. To je bio vrlo popularan način da muž i žena riješe svoje probleme. Ukoliko su se muž i žena tukli, postojale su i restrikcije. Na primjer, muž je morao stajati u rupi sa jednom rukom iza leđa, dok je njegovoj ženi bilo dozvoljeno da nosi kesu sa kamenjem.

5. Lica bez dlaka

Iako u današnje vrijeme mnoge žene troše novac kako bi naglasile svoje trepavice, situacija je bila potpuno drugačija u srednjem vijeku. Čelo je bilo smatrano centralnim dijelom lica, tako da su žene skidale svoje trepavice kako bi ga naglasile. Neke žene su bile toliko odlučne da su čupale kosu kako bi povećale čelo i postigle ovalno lice.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here