Bjelica: EUFOR izazvao zabrinutost i nemir kod građana Sokoca

0
265

Drugi dan vojnici EUFOR-a na području opštine Sokolac sprovode određene aktvivnosti, što je izazvalo zabrinutost i nemir kod građana”, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

“Njihovo prisustvo na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški, te kod dječijeg igrališta kod fontane, pod punom ratnom spremom i borbenim vozilima zabrinuli su roditelje. Zabrinuli su sve u lokalnoj zajednici.

Premda se kaže da su tu da „osjetimo bezbjednost“ prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo.

Кao načelnik opštine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Alteje, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Evropske unije „Alteja”, koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno”, kaže Bjelica.

Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta, poručuje Bjelica.

“Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni bezbjednosti a ni BiH. Nema potrebe da nas podsjećate na rat i strahote, i onako to teško zaboravljamo. Baš u ove dane je započelo i bombardovanje Srbije 1999. godine, rane su svježe a nezadovoljstvo zbog nepravde je i danas prisutno. NATO je bombardovao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsjedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tokom utakmica, nadlijetao i plašio zvukom, bacao letke i šta sve ne.

Zbog svega toga pojačano prisustvo koje za cilj ima navodno „osjećaj sigurnosti i bezbjednosti“ zapravo kod stanovnika Sokoca i Romanije stvara sve suprotno, unosi nemir, povećava gnjev i loše uspomene.

Još jednom želim da apelujem da za provođenje misije EUFOR nema razloga da plaši našu djecu. Кao ni da paradira našim ulicama. O bezbjednost i sigurnosti naših ulica brine Policija Republike Srpske”, kaže načelnik opštine Sokolac.

PODIJELI